Ταξιάρχες Κωνσταντινούπολης: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την ελληνορθόδοξη Εκκλησία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε το βακούφι της Eκκλησίας των Ταξιαρχών στην Κωνσταντινούπολη, καταδικάζοντας παράλληλα την Τουρκία.

Σύμφωνα με την νέα απόφαση η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα του ιδρύματος της εκκλησίας, μην επιτρέποντας στην ελληνορθόδοξη Eκκλησία να καταχωρήσει την περιουσία της.

Συγκεκριμένα, oι Ταξιάρχες αποφάσισαν να αξιοποιήσουν ένα οικόπεδο που τους ανήκε, έκτασης άνω των 8.000 τ.μ., δίπλα στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Το εν λόγω ακίνητο είχε δηλωθεί ως περιουσία του βακουφίου πριν από 109 χρόνια και αυτή η δήλωση ανανεωνόταν ανά 20-30 χρόνια, μέχρι το 2003. Τότε όμως η τουρκική διοίκηση αρνήθηκε την εγγραφή του τίτλου ιδιοκτησίας του οικοπέδου στο τουρκικό κτηματολόγιο και έπειτα από άκαρπες δικαστικές διεκδικήσεις, το 2009 έγινε η προσφυγή στο ΕΔΔΑ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η Εκκλησία είχε δίκιο και επέβαλε πρόστιμο στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας ως διάκριση τη στάση της Τουρκίας

Η κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος χαιρέτησε την απόφαση και δήλωσε ότι, «αποτελεί μεγάλη ηθική δικαίωση μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα».

Η Εκκλησία είχε χτιστεί το 1899 και η προσφυγή στο ΕΔΑΔ πραγματοποιήθηκε το 2009.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ