Ταλάτ: Να διαμορφωθεί κουλτούρα ειρήνης στην Κύπρο

Ταλάτ: Να διαμορφωθεί κουλτούρα ειρήνης στην Κύπρο

Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια κουλτούρα ειρήνης στην Κύπρο και υπέδειξε πως για τον σκοπό αυτό επιβάλλεται να γίνουν βήματα που θα διασφαλίζουν πιο αρμονικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. «Αυτό προϋποθέτει μεγάλη αλλαγή, και οι δύο κοινότητες να αποδεχθούν ότι θα πρέπει να συγχωρέσουν και να συμβιβαστούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ομιλία του απόψε για το Κυπριακό, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης «δεν θα πρέπει να συνδέονται με τις βασικές πτυχές του Κυπριακού».

Ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Ταλάτ εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, τρίγλωσσο κοινό πανεπιστήμιο ή σχολείο στη νεκρή ζώνη, παιδότοπο και ζωολογικό κήπο στη νεκρή ζώνη, διδασκαλία ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στα σχολεία αμφότερων πλευρών, κοινά τηλεοπτικά προγράμματα, επίσπευση της αναστύλωσης μνημείων, μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σχολεία και άλλα ιδρύματα, και κοινό δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι έχουν περάσει δέκα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και επισήμανε ότι το πολιτικό πρόβλημα στερεί και από τις δύο πλευρές τα πλήρη ωφελήματα που θα μπορούσαν να έχουν.

«Η λύση του Κυπριακού θα αλλάξει και την όλη ατμόσφαιρα στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις όλων προς όφελος και της Κύπρου.

Υπογράμμισε ότι απαιτείται πραγματική δέσμευση σε πλήρεις διαπραγματεύσεις, αλλά, όπως είπε, «δυστυχώς, ο ρυθμός των συνομιλιών είναι πολύ αργός».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ταλάτ είπε ότι κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έγγραφα με συγκλίσεις στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσίας, οικονομία, και σχέσεις με την ΕΕ. «Πετύχαμε χειροπιαστή πρόοδο στα ζητήματα αυτά» τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ