Τα τελευταία σπαρακτικά λόγια 10χρονου που πέθανε από κρίση άσθματος – «Υπήρξε ιατρική αμέλεια»

Μια μαμά αποκάλυψε τα τελευταία λόγια του μικρού της γιου πριν πεθάνει μετά από κρίση άσθματος που υπέστη. Ο 10χρονος Γουίλιαμ Γκρέι πέθανε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σάουθεντ το 2021, έπειτα από αμέλεια του ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα.

Ο θάνατός του ήταν «συνέπεια αποτυχιών από επαγγελματίες υγείας», σύμφωνα με την ιατροδικαστή της περιοχής Σόνια Χέις. Η μητέρα του Γουίλιαμ, Κριστίν Χούι, είπε ότι το πόρισμα ανακούφισε σε κάποιο βαθμό την οικογένεια «Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο για να αποχαιρετήσουμε τον γιο, τον αδερφό, τον εγγονό, τον δισέγγονο, τον ανιψιό και τον φίλο μας», είπε.

Η μητέρα είπε ότι ο αγαπημένος της γιος είχε «χρυσή καρδιά» και ονειρευόταν να γίνει γιατρός.  «Είδε τη φροντίδα που του δόθηκε και ήθελε να κάνει το ίδιο για άλλους», πρόσθεσε.

Ο Γουίλιαμ υπέφερε από άσθμα από την ηλικία των δύο ετών, αλλά η κατάστασή του ήταν γενικά καλά ελεγχόμενη, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την υπόθεση, ο Γουίλιαμ εισήχθη στο νοσοκομείο το 2020 ύστερα από μια σχεδόν θανατηφόρα κρίση άσθματος. Πήρε εξιτήριο τέσσερις ώρες αργότερα.

Εννέα ημέρες αργότερα, μια νοσοκόμα,  ειδική στο άσθμα επισκέφτηκε το παιδί στο σπίτι και άλλαξε τη συσκευή εισπνοής του Γουίλιαμ και του συνταγογραφήθηκαν στεροειδή, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται την άνοιξη του 2021 και παρόλο που η μητέρα του μίλησε στον γιατρό του, δεν παραπέμφθηκε για περαιτέρω θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή του δεν άλλαξε. Στις 29 Μαΐου 2021, ο Γουίλιαμ είπε στη μητέρα του ότι δεν αισθανόταν πολύ καλά, έτσι η Κριστίν του έδωσε 10 εισπνοές με τη συσκευή του.

Το παιδί άρχισε να αισθάνεται χειρότερα, έτσι η μητέρα του κάλεσε το 999 και της είπαν ότι δεν θα στείλουν ασθενοφόρο στο σπίτι τους στο Σάουθεντ.

Credit: PA

Η Κριστίν είπε ότι τα τελευταία λόγια του γιου της ήταν «πόση ώρα θα κάνει το ασθενοφόρο;».  Κατέρρευσε στον καναπέ λίγο μετά την άφιξη του ασθενοφόρου.

Το αγόρι πέθανε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Southend περίπου στις 2 τα ξημερώματα. Η ιατροδικαστής είπε ότι ο θάνατος του Γουίλιαμ ήταν «τραγικός και μπορούσε να αποφευχθεί».

Επέκρινε τη φροντίδα που έλαβε ο Γουίλιαμ όταν εισήχθη στο νοσοκομείο μετά την κρίση άσθματος τον Οκτώβριο του 2020 και είπε ότι δεν έπρεπε να είχε πάρει εξιτήριο ύστερα από μόλις τέσσερις ώρες.

Η ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του θα μπορούσε να αποτραπεί, με αποτέλεσμα να εκδώσει μια έκθεση για την πρόληψη θανάτων στο μέλλον.  «Στον θάνατο του Γουίλιαμ συνέβαλε η αμέλεια. Μπορούσε να αποφευχθεί», ανέφερε εκτιμώντας πως υπήρξαν αστοχίες από επαγγελματίες υγείας στη διαχείριση του περιστατικού και πως το παιδί θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε σωθεί.

Η Diane Sarkar, επικεφαλής νοσηλευτικής και ποιοτικής υπεύθυνης για το Mid and South Essex NHS Foundation Trust, δήλωσε: «Ο θάνατος οποιουδήποτε παιδιού είναι ιδιαίτερα τραγικός και τα θερμά μας συλλυπητήρια εκφράζουμε στην οικογένεια του Γουίλιαμ.

Θα θέλαμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεσμευόμαστε να μάθουμε από αυτή την τρομερή απώλεια. Από τότε που πέθανε το 2021, έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές για να βελτιώσουμε τη φροντίδα των ασθενών, μετά τα όσα έγιναν στην περίπτωση του Γουίλιαμ».

«Ο Γουίλιαμ ήταν ένα αστείο, περιποιητικό παιδί που του άρεσε να κάνει αστεία και είχε χρυσή καρδιά. Πιστεύαμε ότι το άσθμα του Γουίλιαμ ήταν ελεγχόμενο, αλλά τώρα ξέρουμε ότι δεν ήταν έτσι», ανέφερε η μητέρα του.

Και πρόσθεσε: «Οι γονείς γνωρίζουν καλύτερα τα παιδιά τους και πρέπει να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Εάν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, αμφισβητήστε το. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να αφαιρέσει τη θλίψη που νιώθει η οικογένειά μας, αλλά ελπίζουμε ότι μια άλλη οικογένεια θα ακούσει την ιστορία μας και θα μπορέσει να αποτρέψει μια ακόμη τραγωδία».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ