Τα δώρα του Μπαράκ Ομπάμα

Τα δώρα του Μπαράκ Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, το 2011 δώρισε στον Μπαράκ Ομπάμα ένα σακίδιο του γκολφ αξίας 7.750 δολαρίων, σύμφωνα με τον κατάλογο των δώρων που έχει λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που συνέταξε το πρωτόκολλο, υπηρεσία που ανήκει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι προσέφεραν στον Ομπάμα “ένα μεγάλο σακίδιο του γκολφ, μάρκας Hermes, από μαύρο δέρμα, με λουκέτα και κλειδιά”.

Στον κατάλογο των 231 σελίδων υπάρχουν πολλά άλλα δώρα του πρώην ηγέτη της Γαλλίας προς τον ομόλογό του, κυρίως δερμάτινα είδη αλλά και διάφορα στιλό, κρασιά, ρούχα καθώς και ένα “άγαλμα του Βουκεφάλα”, του αλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα μαζί αποτιμώνται στα 15.803,62 δολάρια.

Μεταξύ των δώρων που έλαβε ο Ομπάμα από ξένους ηγέτες περιλαμβάνεται επίσης ένα “άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν” ύψους 120 εκατοστών και αξίας 9.800 δολαρίων, που προσέφερε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο. Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν πιο φειδωλός: η μινιατούρα του Κρεμλίνου που έδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο εκτιμάται στα 1.050 δολάρια.

Όλοι οι εργαζόμενοι στις ομοσπονδιακές αμερικανικές υπηρεσίες υποχρεούνται να δηλώνουν τα δώρα που λαμβάνουν από ξένους. Τα δώρα προς τον πρόεδρο και την οικογένειά του φυλάσσονται στα εθνικά αρχεία ενώ υπάρχει η δυνατότητα να εκτεθούν αργότερα στην προεδρική βιβλιοθήκη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ