Συριακός εμφύλιος – Οι “παίκτες”, οι στόχοι και οι τζιχαντιστές

Τέσσερα χρόνια μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία στον οποίο έχουν εμπλακεί πολλές πλευρές. Βεβαίως ο στόχος της καθεμίας είναι διαφορετικός.

Με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, η πολιτική αναλύτρια της Citi Research, Τίνα Φόρνταμ, δημιούργησε ένα γράφημα το οποίο παρουσιάζει τους στόχους των  πρωταγωνιστών στον συριακό εμφύλιο.

Γαλλία: Ήττα του ISIS, έλεγχος των ροών προσφύγων, απομάκρυνση του Άσαντ, προβολή επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Ρωσία: Η αποκατάσταση της ρωσικής γεωπολιτικής ισχύος, στήριξη του Άσαντ, αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή, ελάφρυνση των κυρώσεων.

ISIS: Εδραίωση και επέκταση του Χαλιφάτου, προσέλκυση νέων μελών, αύξηση χρηματοδότησης, απομάκρυνση του Άσαντ.

ΗΠΑ: Περιορισμός του ISIS, παύση της αποδόμηση του Ιράκ, απομάκρυνση του Άσαντ, διατήρηση του status quo με τους συμμάχους.

Τουρκία: Ήττα του ΡΚΚ, απομάκρυνση του Άσαντ, εδραίωση ζώνης ασφαλείας/ ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, υποστήριξη από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, αναζωογόνηση της διαπραγμάτευσης για ένταξη στην Ε.Ε.

Σαουδική Αραβία: Αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής, περιορισμός της ανόδου του πολιτικού Ισλάμ, απομάκρυνση του Άσαντ, νίκη στην Υεμένη.

Ιράν: Διατήρηση εσωτερικής σταθερότητας, επιδίωξη άρσης κυρώσεων/ διπλωματική διαδικασία, στήριξη του Άσαντ,  διασφάλιση του μέλλοντος των γειτονικών χωρών.

Μ. Βρετανία: Περιορισμός του ISIS, απομάκρυνση του Άσαντ, επανέναρξη των αεροπορικών πληγμάτων πιθανώς (υπό συζήτηση)

ΝΑΤΟ: Επανέναρξη επιχειρήσεων στη Λιβύη, πιθανή κυριαρχία σε Ιράκ και Συρία

Γερμανία: Μείωση προσφυγικών ροών, πολιτικός συμβιβασμός, απομάκρυνση του Άσαντ.

 

Διαβάστε επίσης:

Σε 17 δευτερόλεπτα κατέρριψε η Τουρκία το ρωσικό μαχητικό – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ