Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους αξιωματικός του συριακού στρατού, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τρίτη στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Χθες το συριακό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για βομβαρδισμό του Ισραήλ στο αεροδρόμιο, που το έθεσε εκτός λειτουργίας μέχρι νεωτέρας, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε ανθρώπινα θύματα.
Μέσω του αεροδρομίου αυτού έφθανε τις τελευταίες εβδομάδες η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι, που επλήγη σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό με επίκεντρο τη νότια Τουρκία την 6η Φεβρουαρίου, που άφησε πίσω δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και στις δυο χώρες.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τα θύματα ήταν «Σύρος αξιωματικός» και άλλοι δυο άνθρωποι «η εθνικότητα των οποίων δεν προσδιορίστηκε» από τις πηγές του.
Το αεροδρόμιο, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Συρία, αναμένεται να επαναλειτουργήσει σε μερικές ημέρες, αφού επισκευαστούν οι ζημιές, διευκρίνισε η ΜΚΟ. Συνεργεία άρχισαν να δουλεύουν μερικές ώρες μετά τον βομβαρδισμό.
Η χθεσινή επιδρομή ήταν η δεύτερη εναντίον του συγκεκριμένου αεροδρομίου μέσα σε έξι μήνες. Η εγκατάσταση είχε παραμείνει εκτός λειτουργίας για τρεις ημέρες μετά τον προηγούμενο βομβαρδισμό, τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Νωρίτερα χθες, πηγή προσκείμενη στο συριακό υπουργείο Άμυνας δήλωνε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA ότι «ο ισραηλινός εχθρός» εξαπέλυσε επιδρομή στις 02:07 (σ.σ. τοπική ώρα· στη 01:07 ώρα Ελλάδας) με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι.
Πάνω από 80 αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο μετά τον σεισμό του περασμένου μήνα, έλεγε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουλεϊμάν Χαλίλ, αξιωματούχος στο συριακό υπουργείο Μεταφορών.
Η ίδια πηγή έκανε λόγο για υλικές ζημιές στον διάδρομο αποπροσγειώσεων, αλλά σημείωσε πως κανένα αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιά.
«Δεν είναι πλέον εφικτή η υποδοχή αεροσκαφών με βοήθεια μέχρις ότου να επισκευαστούν οι ζημιές», πρόσθεσε.
Αργότερα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μεταφορών της Συρίας πως θα γίνει αναδρομολόγηση των πτήσεων με ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς στη Δαμασκό και στη Λαττάκεια.
Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε πως δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο.
Από την πλευρά του, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το πλήγμα «διπλό έγκλημα», καθώς έβαλε στο στόχαστρο από τη μια «πολιτικό αεροδρόμιο» κι από την άλλη «έναν από τους βασικούς διαύλους για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας (…) στους σεισμοπαθείς» στη Συρία.
Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Ιράν Νασέρ Καναάνι κάλεσε τους «υπεύθυνους διεθνείς θεσμούς να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα» σε βάρος των δραστών αυτού του «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».
Το 2022, το Ισραήλ εντατικοποίησε τις επιδρομές του εναντίον αεροδρομίων της Συρίας, με σκοπό να παρεμποδίσει τη χρήση αεροπορικών μέσων από το Ιράν για τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά δυνάμεών του και συμμάχων του στη συριακή επικράτεια και στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ.
Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ.
Το εβραϊκό κράτος σπανίως επιβεβαιώνει ή σχολιάζει δημόσια τις επιδρομές που εξαπολύει, διαμηνύει ωστόσο τακτικά πως δεν έχει καμιά πρόθεση να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του στη συριακή επικράτεια.
Ο ιδιαίτερα περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους και ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους.