Συρία: Αύξησε του μισθούς ο Άσαντ

Συρία: Αύξησε του μισθούς ο Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει “αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών” στη χώρα, η οποία πλήττεται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια από μια σύγκρουση που έχει οδηγήσει στη δραματική αύξηση των τιμών, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η απόφαση αυτή, η δεύτερη του είδους που λαμβάνεται από τον Μάρτιο του 2011, ανακοινώνεται τη στιγμή που οι τιμές καταγράφουν μεγάλη αύξηση και ο πληθωρισμός καλπάζει ανεξέλεγκτα, σύμφωνα με οικονομικούς εμπειρογνώμονες.

Το διάταγμα προβλέπει αύξηση 40% επί της πρώτης κλίμακας των 10.000 λιρών Συρίας (50 δολάρια) στο μισθό των δημοσίων υπάλληλων και των στρατιωτικών και 20% στη δεύτερη κλίμακα των 10.000 λιρών. Προβλέπει επίσης αύξηση των συντάξεων.

Στις αρχές της κρίσης τον Μάρτιο του 2011, ένα αμερικανικό δολάριο ανταλλασσόταν προς 50 λίρες Συρίας. Σήμερα ανταλλάσσεται προς 200 λίρες, δηλαδή μια πτώση 300% της αξίας της λίρας Συρίας που επέφερε μεγάλο πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των Σύρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ισμαήλ Ισμαήλ ανακοίνωσε ότι το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου. “Η αύξηση αυτή στους μισθούς θα αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας”, είπε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ