Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινά η διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις πέντε κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίoυ

Η πλήρωση των κορυφαίων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών για την επικείμενη προγραμματική περίοδο αποτελεί το μοναδικό θέμα στην ατζέντα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, για να δώσουν στον νυν Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την πολιτική εντολή για επίσημες διερευνητικές επαφές.

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε σήμερα από νωρίς προγραμματισμένες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες για να διαγνώσει τις προθέσεις και τις διαθέσεις τους, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της συνάντησης.

Αναλυτικά, στις 12.00 συναντά τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, στις 12.30 τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στις 13.00 θα μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ακολούθως στις 16.00 την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά στις 17:00 με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στις17.20 με τους ηγέτες του Visegrad Group (V4) (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) και τέλος στις 17.45 με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μεί.

Ο στόχος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να παρουσιάσει μια σειρά από προτάσεις ευρείας αποδοχής κατά την τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 21 Ιουνίου.

Ωστόσο η διαδικασία δυσχεραίνει από τις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες σε μια σειρά από Κράτη Μέλη. Ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες εκτός από το ΕΛΚ (ΕPP -Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), θα συνεδριάσει και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ- PES).

Οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες, ως πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στη διαδικασία των Spitzenkandidaten (επικεφαλής υποψήφιοι), δηλαδή στα πρόσωπα των Μ. Βέμπερ και Φρ. Τίμερμανς.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η επιλογή ενός εκ των επικεφαλής υποψηφίων δεν αποτελεί αυτόματη διαδικασία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εμμένει στο πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εκλέγουν τον Πρόεδρο της Κομισιόν λαμβάνοντας υπόψιν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται δεδομένο ότι θα πέσουν στο τραπέζι αρκετά ακόμα ονόματα για τη θέση της Κομισιόν. Σε σχέση με τη θέση του επόμενου προέδρου του Συμβουλίου, οι 28 θα επιλέξουν έναν νυν ή πρώην ομόλογό τους, με τα ονόματα του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Προέδρου της Λιθουανίας και της Καγκελαρίου της Γερμανίας να έχουν τεθεί σε άτυπη και ανεπίσημη διαβούλευση, ήδη.

Καθώς οι θέσεις είναι πέντε (Κομισιόν, Συμβούλιο, ΕΚΤ, Ύπατη Εκπρόσωπος και Πρόεδρος ΕΚ), ο Πρόεδρος Τουσκ έχει ήδη ανακοινώσει πως θα επιχειρήσει γεωγραφική και πολιτική εκπροσώπηση και διαφοροποίηση στις προτάσεις τους (μικρές χώρες, μεγάλες χώρες, ανατολή, δύση, σοσιαλιστές, ΕΛΚ, γυναίκες και άνδρες υποψήφιοι). Σημειώνεται ότι η εκλογή μπορεί να γίνει και με ενισχυμένη πλειοψηφία, ωστόσο αρχικά θα επιδιωχθεί η ομοφωνία.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ