Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας – Πώς πείστηκε ο Ορμπάν, το τετ α τετ που προηγήθηκε

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας.  Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πλατφόρμα Χ.

«Έχουμε συμφωνία. Ενότητα», τόνισε ο Μισέλ στην ανάρτησή του. «Όλοι οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στο επιπλέον πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ». «Αυτή η συμφωνία εγγυάται μια σταθερή, προβλέψιμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και (επιδεικνύει) υπευθυνότητα στηρίζοντας την Ουκρανία. Γνωρίζουμε τι διακυβεύεται», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είχε ασκήσει βέτο σε αυτό το πακέτο βοήθειας τον Δεκέμβριο.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.

 

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το παρασκήνιο πριν από τη συμφωνία

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που συγκάλεσε πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη συνάντηση που σκοπό έχει να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Βίκτορ Ορμπάν στο οικονομικό πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ την τετραετία 2024-2027, συμμετέχουν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη», είχε γράψει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο Σαρλ Μισέλ. Η ανάρτηση συνοδεύεται από μία φωτογραφία με όλους τους ηγέτες που μετέχουν στη συνάντηση, γύρω από ένα οβάλ τραπέζι και τον Βίκτορ Ορμπάν να σκύβει το κεφάλι.  Η συνάντηση διαρκεί ήδη πάνω από μία ώρα και είκοσι λεπτά.

Ντόναλντ Τουσκ: Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Ορμπάν

«Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Ορμπάν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με κούραση για την Ουκρανία. Έχουμε την κούραση με τον Ορμπάν τώρα εδώ στις Βρυξέλλες. Έχουμε τόσα πολλά θέματα να λύσουμε».

«Κοιτάξτε στους δρόμους, όχι μόνο στις Βρυξέλλες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ενισχύσουμε την ενότητά μας για την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία και την επιθετική της πολιτική», επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σολτς: Τώρα είναι η ώρα για να επιτευχθεί απόφαση για την Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησε σήμερα να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για συμφωνία πάνω σ’ ένα κοινό σχέδιο που θα προσφέρει σταθερή χρηματοδότηση στην Ουκρανία κατά τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα για να καταλήξουμε σε μια απόφαση», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Θα εργασθώ πολύ σκληρά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία και των 27».

Τουσκ: Δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία και πως ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που την μπλοκάρει, πρέπει να αποφασίσει αν η Ουγγαρία είναι «μέρος της κοινότητάς μας».

Ρούτε: Δυνατή μια συμφωνία με την Ουγγαρία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης σήμερα, πριν από τη σύνοδο κορυφής, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρει ένα τρόπο για να εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αν «η Ουγγαρία είναι επίσης πρόθυμη να συμβιβαστεί».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι είναι απαραίτητο για να πεισθεί ο Ορμπάν να άρει την αντίθεσή του, ο Ρούτε δήλωσε πως «είναι αδύνατο για εμένα τώρα να ασχοληθώ με κάθε επιθυμία του» Ούγγρου ηγέτη.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν όλοι σε μια λύση, επειδή «κάθε άλλη λύση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι οι 27 να συμφωνήσουν σ’ αυτό», σύμφωνα με τον Ρούτε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ