Συνεχίζεται η δίκη των «κλεμμένων μωρών» επί δικτατορίας Φράνκο

Επαναλαμβάνεται την Τρίτη στη Μαδρίτη η πρώτη δίκη των «κλεμμένων μωρών» επί καθεστώτος Φράνκο, δεκαετίες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το δίκτυο των νεογνών που απομακρύνονταν από τις μητέρες τους – συχνά κομμουνίστριες ή αναρχικές- και δίνονταν σε ανάδοχες οικογένειες -φίλα προσκείμενες στο δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο.

Αυτή η άνευ προηγουμένου δίκη ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου, την επομένη όμως αναβλήθηκε καθώς ο κατηγορούμενος Εντουάρντο Βέλα διεκομίσθηκε στα επείγοντα περιστατικά.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία ημέρα της ακρόασης πριν από την καταδίκη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ινές Μαντριγκάλ, μια 49χρονη υπάλληλος των σιδηροδρόμων η οποία κατήγγειλε τον Βέλα ότι την χώρισε από τη βιολογική της μητέρα και πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησής της τον Ιούνιο του 1969.

Ο 85χρονος πρώην μαιευτήρας που διηύθυνε για 20 χρόνια, έως το 1982, την κλινική Σαν Ραμόν στη Μαδρίτη, αποτελεί το πρόσωπο -κλειδί του δικτύου μέσω του οποίου χιλιάδες παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο (1939- 1975). Συχνά με τη συνενοχή της Καθολικής Εκκλησίας, τα νεογνά αμέσως μετά τον τοκετό κηρύσσονταν νεκρά, χωρίς όμως να παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία στους γονείς και δίνονταν για υιοθεσία σε άτεκνα ζευγάρια, κατά προτίμηση σε εκείνα που υποστήριζαν το «εθνικο-καθολικό» καθεστώς. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ