Συνάντηση για την Ουκρανία στη Γενεύη

Συνάντηση για την Ουκρανία στη Γενεύη

 

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στη Γενεύη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, την επομένη μιας ήττας του στρατού από φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά της χώρας.

Χθες η σύγκρουση με τους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής εξουσίας του Κιέβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις που είχαν σταλεί στην πόλη Σλαβιάνσκ εγκατέλειψαν θέσεις τους απέναντι στις ένοπλες ομάδες που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη σύμβολο της τελευταίας σειράς φιλορωσικών εξεγέρσεων, η οποία από το Σάββατο τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των αυτονομιστών.

Ουκρανική φάλαγγα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της “αντιτρομοκρατικής επιχείρησης” του Κιέβου για την ανάκτηση του ελέγχου, αποκλείστηκε από φιλορώσους διαδηλωτές.

Έξι τεθωρακισμένα κατελήφθησαν από μια εκ των ενόπλων ομάδων που φορούν ανόμοιες στολές παραλλαγής και εντείνουν τη δράση τους τις τελευταίες 10 ημέρες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία. Οι άνδρες αυτοί ύψωσαν ρωσικές σημαίες εισερχόμενοι στο κέντρο της Σλαβιάνσκ.

Ύστερα από ώρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, οι άνδρες της υπόλοιπης φάλαγγας -15 τεθωρακισμένα που είχαν αποκλειστεί στο Κραματόρσκ- κατέληξαν να παραδώσουν τα όπλα, ορισμένοι με δάκρυα στα μάτια, υπό τις επευφημίες “μπράβο παιδιά”.

Σύμφωνα με το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης, αυτές οι ένοπλες ομάδες, που σκωπτικά αποκαλούνται “πράσινοι άνδρες” στην Ουκρανία, είναι στην πραγματικότητα στρατιώτες των επίλεκτων ρωσικών δυνάμεων, όπως αυτοί που έδρασαν στην Κριμαία πριν από την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία το Μάρτιο. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει στρατιώτες της ή πράκτορες στο ουκρανικό έδαφος.

Σε μια άλλη πρόκληση για την κεντρική εξουσία, ομάδα κουκουλοφόρων ενόπλων κατέλαβε το δημαρχείο του Ντονέτσκ, ρωσόφωνο προπύργιο της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ