Την πλήρη και διαρκή στήριξή τους στον αγώνα της Ουκρανίας για την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ελευθερίας, διαβεβαίωσαν οι ηγέτες της «Συμμαχίας των Προθύμων».
Κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς, οι ηγέτες συνεδρίασαν με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την έναρξη της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό.
Περισσότεροι από τριάντα ηγέτες συμμετείχαν στην εικονική συνεδρίαση, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος Ζελένσκι βρισκόταν στο Κίεβο, όπου τον πλαισίωσαν διά ζώσης ηγέτες των σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κροατίας.
Οι ηγέτες επανέλαβαν την αταλάντευτη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι τα διεθνή σύνορα «δεν μπορούν να αλλάζουν διά της βίας».
Χαιρέτισαν, παράλληλα, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη όταν διακυβεύονται τα συμφέροντά τους.
Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να συμμετάσχει ουσιαστικά στις συζητήσεις και να αποδεχθεί πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, επαναεπιβεβαιώνοντας τον ρόλο της «Συμμαχίας των Προθύμων» στην παροχή πολυεπίπεδων εγγυήσεων ασφάλειας, «όπως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του Παρισιού τον Ιανουάριο 2026», συμπεριλαμβανομένης της Πολυεθνικής Δύναμης για την Ουκρανία, με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία
Επανέλαβαν ακόμη τη δέσμευσή τους για εντατικοποίηση της οικονομικής πίεσης προς τη Ρωσία, μέσω πρόσθετων κυρώσεων, στοχεύοντας τον ρωσικό «σκιώδη στόλο» και τα δίκτυα εμπορίας πετρελαίου, το ρωσικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τα χρηματοπιστωτικά της δίκτυα.
Αφού καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας κατά ουκρανικών πόλεων και μη στρατιωτικών υποδομών, καθώς και τις σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες εν μέσω του βαρύ χειμώνα, δεσμεύθηκαν να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω της συνέχισης της παροχής συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
Στο ίδιο πλαίσιο, χαιρέτισαν «την πρόσφατη κινητοποίηση εταίρων για την προμήθεια κρίσιμου ενεργειακού εξοπλισμού», καθώς και νέες δεσμεύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο Στήριξης της Ενεργειακής Υποδομής της Ουκρανίας από την αρχή του έτους.
Τέλος, οι ηγέτες σημείωσαν το βαρύ τίμημα που έχει καταβάλει η Ρωσία για περιορισμένα εδαφικά κέρδη, με σχεδόν μισό εκατομμύριο απώλειες μόνο το περασμένο έτος, ενώ χαιρέτισαν και «τις πρόσφατες επιτυχείς ουκρανικές αντεπιθέσεις για την ανακατάληψη εδαφών». Παράλληλα, δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στρατιωτική και δημοσιονομική στήριξη προς το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του δανείου ύψους 90 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διμερών συνεισφορών.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ότι «η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας μας» και ότι «η Ρωσία δεν κερδίζει αυτόν τον πόλεμο», υπογραμμίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο «όσο χρειαστεί» για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Μαρκ Ρούτε, τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου οφείλουν να προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία «καθημερινά» μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. «Η Ουκρανία χρειάζεται πυρομαχικά σήμερα και καθημερινά ως το τέλος των σφαγών», ανέφερε, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ειρήνη στην Ευρώπη χωρίς μια πραγματική ειρήνη στην Ουκρανία».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε, πάντως, επιφυλακτικός για την επίτευξη ειρήνης στο εγγύς μέλλον, λέγοντας ότι οι πρωτοβουλίες και οι διαβουλεύσεις είναι χρήσιμες, ωστόσο εκτίμησε πως από ρωσικής πλευράς «δεν υπάρχει θέληση για μία ειρηνική κατάληξη».
Πηγή: ertnews.gr
