Συγκρατημένες οι δηλώσεις των Σκοπίων με τα σύνορα να παραμένουν κλειστά

Κλειστά παραμένουν τα σύνορα στην Ειδομένη, με τα Σκόπια να αναμένουν μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου των Σκοπίων, Γιόρκγι Ιβάνοφ: «Ζητούμε και αναμένουμε μια λύση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν έχουμε το παραμικρό συμφέρον να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος. Ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν μονομερείς λύσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν εις βάρος μας. Επιπλέον, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεργαστεί με το νότιο γείτονα της για την υπέρβαση των προκλήσεων από την μεταναστευτική κρίση».

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόπμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι εάν η Τουρκία και η Ελλάδα δεν καταφέρουν να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές, τότε οι ροές αυτές θα πρέπει να αναχαιτιστούν «σε μια άλλη γραμμή», για παράδειγμα στα Σκόπια.

«Πρόκειται για ένα θέμα οικονομικής μετανάστευσης. Αν η Ελλάδα δεν ενεργήσει (να σταματήσει τους μετανάστες) θα πρέπει να σταματήσουμε τους μετανάστες σε μια άλλη γραμμή. Και ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται σε αυτήν τη γραμμή», είπε ο Φίτσο μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών των Σκοπίων, Όλιβερ Σπασόφσκι.

Τέλος, ο πρόεδρος των Σκοπίων είχε συνάντηση χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και σημείωσε ότι παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες απόπειρες από μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος των Σκοπίων, όπως και αυξημένα περιστατικά με πλαστογραφημένα έγγραφα και κρούσματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων στα σύνορα με την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Εγκλωβισμένοι 10.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη

Αστυνομικός των ΜΑΤ προσφέρει μία καραμέλα σε προσφυγόπουλο στην Ειδομένη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ