SwissLeaks: Τα τρανταχτά ονόματα στη λίστα της φοροδιαφυγής

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde και πολλά μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο έφεραν χθες στο φως το κρυμμένο πρόσωπο του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία, αφού απέκτησαν πρόσβαση σε στοιχεία που προέρχονται από τα αρχεία που απέσπασε από την HSBC ο πρώην συνεργάτης της τράπεζας στον τομέα της Πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Η επιχείρηση που ονομάστηκε “SwissLeaks” προσφέρει ένα ταξίδι στην καρδιά της φοροδιαφυγής, φέρνοντας στο φως τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για να κρυφτούν τα μη δηλωμένα χρήματα.

Επί πολλά χρόνια, οι πληροφορίες που απέσπασε ο Ερβέ Φαλσιανί δεν ήταν γνωστά παρά στη δικαιοσύνη και σε ορισμένες φορολογικές αρχές, αν και ορισμένα στοιχεία είχαν διαρρεύσει στον Τύπο.

Η Le Monde απέκτησε πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα περισσοτέρων των 100.000 πελατών και έθεσε τα στοιχεία στη διάθεση της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ) στην Ουάσινγκτον, η οποία τα διένειμε σε 50 διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Guardian στο Ηνωμένο Βασίλειο και Suddeutsche Zeitung στη Γερμανία.

Τα στοιχεία αναλύθηκαν από 154 δημοσιογράφους και αφορούν την περίοδο από το 2005 έως το 2007. Δισεκατομμύρια πέρασαν από λογαριασμούς στη Γενεύη, κρυμμένα μεταξύ άλλων πίσω από εταιρείες offshore στο Παναμά και στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Τα στοιχεία αφορούν πολλές προσωπικότητες, εξηγεί το δημοσίευμα της Le Monde που παραθέτει τα προφίλ διαφόρων πελατών.

Η τράπεζα δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.

Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα δημοσιεύει απάντηση της HSBC, η οποία αναφέρει ότι παραδέχεται “παραλείψεις κατά το παρελθόν”, δηλώνει όμως ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει λάβει μέτρα για να εμποδίσει τη χρησιμοποίηση των υπηρεσιών της για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος.

Η ανάλυση των στοιχείων έχει δώσει πολύ διαφορετικά προφίλ πελατών, από τον γάλλο χειρουργό που είχε καταθέσει τα μη δηλωμένα χρήματά του στην Ελβετία μέχρι τους ανά τον κόσμο εστεμμένους.

Μεταξύ των ονομάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από διαφορετικά διεθνή μέσα, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμαντ VI, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ, το μοντέλο Ελ Μακφέρσον, η σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, η ηθοποιός Τζόαν Κόλινς, ο οδηγός μοτοσικλέτας αγώνων Βαλεντίνο Ρόσι.

Η ελβετική εφημερίδα Le Temps δίνει έμφαση στις πολιτικής σημασίας προσωπικότητες όπως ο Ραμί Μαχλούφ, εξάδεφλος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Αναφέρονται επίσης ο πρώην υπουργός της Αϊτής Φραντς Μερσερόν ή ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούνιο 2011 για κατάχρηση δημοσίων πόρων για την ανάπτυξη της χώρας του.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων καταγγέλλει ότι η HSBC Private Bank (Ελβετία) συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πελάτες που έχουν εκτεθεί από τον ΟΗΕ και από τα διεθνή μέσα για σχέσεις τους με εμπόριο όπλων, διαμαντιών του πολέμου ή για διαφθορά.

Η ισχύς του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία έχει περιορισθεί , καθώς αυξήθηκε η πίεση επί των τραπεζών, καθώς πολλές κυβερνήσεις έχουν ενισχύσει τις επιχειρήσεις δίωξης της φοροδιαφυγής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ