Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσφεύγουν οι ΗΠΑ για τους ρωσικούς δασμούς

Μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα και από τη Ρωσία, η Μόσχα αποφάσισε να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.

Αυτή η απόφαση ώθησε τις ΗΠΑ να προσφύγουν διαμαρτυρόμενες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) καθώς διαμαρτύρονται ότι η Ρωσία με την επιβολή πρόσθετων δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, παραβίασε τους κανόνες του ΠΟΕ, επειδή οι δασμοί αφορούν μόνο τις εισαγωγές αμερικανικών ειδών και όχι εισαγόμενων ειδών και άλλων χωρών και επειδή είναι υψηλότεροι από τους επιτρεπόμενους με βάση του κανονισμούς που οφείλουν να εφαρμόζουν τα μέλη του ΠΟΕ.

Η Ρωσία έχει στη διάθεσή της 60 ημέρες για να διευθετήσει τη διένεξη αυτή, ενώ οι ΗΠΑ μετά το διάστημα αυτό θα ζητήσουν από τον ΠΟΕ τη σύσταση ειδικής ομάδας για να αποφανθεί επί του θέματος.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας, απαντώντας στην προσφυγή της Αμερικής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ερμηνεύουν σωστά τη φύση των δασμών που επέβαλε η Ρωσία σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, καθώς η Ρωσία ενεργεί στο πλαίσιο των κανόνων του ΠΟΕ.

«Ενεργούμε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΠΟΕ, για τα «ειδικά μέτρα προστασίας», η οποία παρέχει τη δυνατότητα αντιστάθμισης της ζημιάς που έχουν προκαλέσει τα «ειδικά μετρά προστασίας» τα οποία έχει λάβει η άλλη πλευρά (στη δεδομένη περίπτωση οι ΗΠΑ)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ