Στον Καναδά γράφουν για τη “λίστα”

Με τη σύλληψη και άμεση παραπομπή σε δίκη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, για τη δημοσίευση της “λίστας Λαγκάρντ”, ασχολείται το κύριο άρθρο γνώμης (editorial) της έγκριτης Καναδικής εφημερίδας “The Globe and Mail”, με τίτλο «Ο φωτισμός των σκοτεινών πλευρών της Ελλάδας δεν θα έπρεπε να είναι έγκλημα» (Shining a Light into Greece’s Dark Corners should not be a Crime).

Η εφημερίδα αποκαλεί τη σύλληψη «απίστευτη επίθεση στην ελευθερία του τύπου από μια δημοκρατική χώρα» και σημειώνει ότι δεν είναι προς το συμφέρον του κράτους να παρεμποδίσει τη δημοσίευση της λίστας, ενώ η όποια περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμισης μπορεί να αντιμετωπιστεί δικαστικά ως διαφορά μεταξύ ιδιωτών. Αν και το ελληνικό κράτος επικαλέστηκε το γεγονός, ότι η λίστα είναι προϊόν κλοπής, δεν υπάρχει λογική στο επιχείρημα, καθώς δεν μπορεί να γίνει χρήση της σε δικαστική αίθουσα, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για έρευνα.

Επιπλέον η λίστα βρίσκεται σε κάποιο ράφι για μια διετία, είναι επομένως δικαίωμα του κοινού να μάθει την αιτία. Το ελληνικό κράτος, εν προκειμένω, φαίνεται να λειτούργησε ως προστάτης μελών της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, των οποίων τα ονόματα είναι εγγεγραμμένα στη λίστα, τη στιγμή που συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Το δημοσίευμα συντάσσεται με την άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών («οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Ελλάδα ή ότι έχει απομείνει από αυτούς, λειτουργούν αποκλειστικά για την προστασία του ίδιου του συστήματος αρχών»). «Είναι καιρός για ευρύ δημόσιο διάλογο, καθώς στην Ελλάδα δεν προέκυψαν συλλήψεις φοροφυγάδων. Η διακυβέρνηση μιας χώρας δεν είναι πάντα διαφανής και οι κυβερνήσεις δεν λογοδοτούν πάντα, κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ευρύτερο από την περίπτωση Βαξεβάνη, ο οποίος παίζει το ρόλο φακού, που προσπαθεί να φωτίσει τις σκοτεινές γωνίες» καταλήγει το δημοσίευμα.   

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ