Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Συμφώνησε τελικά με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Σόλτενμπεργκ.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ότι στην συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον συμφωνήθηκε τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στην βορειοατλαντική Συμμαχία και να διασφαλίσει την επικύρωση του. «Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα που κάνει όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ δυνατότερους και ασφαλέστερους», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω (…) ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο για τη Σουηδία στη μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν και να συνεργαστεί στενά με το κοινοβούλιο για να διασφαλίσει την επικύρωσή του», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας θα είναι ένα «ιστορικό βήμα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά την Ουγγαρία, που επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Τουρκικά ΜΜΕ: Αυτά είναι τα σημεία της συμφωνίας

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τα σημεία της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ είναι τα εξής:

-Ο Ερντογάν θα προωθήσει το συντομότερο στην Εθνοσυνέλευση προς έγκριση την απόφαση για ένταξη.
-Θα οριστεί Ειδικός Συντονιστής κατά της τρομοκρατίας.
-Συμφωνήθηκε για το πώς θα γίνει η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας
-Η Σουηδία θα στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ
-Η Σουηδία θα στηρίξει τη διαδικασία για αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας
-Τουρκία και Σουηδία θα εργαστούν για την εξάλειψη των κυρώσεων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις και στο εμπόριο αμυντικού υλικού.
-Η Ουγγαρία -που είχε δηλώσει προ ημερών ότι θα κινηθεί ανάλογα με το τι θα πράξει η Τουρκία- ξεκαθαρίζει τώρα ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ