Στο…αρχείο η δίκη των Ναζί

Η τοπική κυβέρνηση στο γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης απέρριψε σήμερα το αίτημα της Ιταλίας να προσαχθούν σε δίκη πρώην Ναζί στρατιωτικοί για την σφαγή 560 Ιταλών χωρικών το 1944.

Ο Ράινερ Στίκελμπεργκερ, υπουργός Δικαιοσύνης του νοτιοδυτικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, δήλωσε πως εξέτασε τον φάκελο και αποφάνθηκε πως οι δικαστές είχαν ορθώς θέσει στο αρχείο την υπόθεση κατά πρώην μελών της 16ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των Waffen-SS που είχαν σφυροκοπήσει (με πολυβόλα και χειροβομβίδες) τον πληθυσμό της κοινότητας Σαντ’ Άνα ντι Στατσέμα, στις 12 Αυγούστου 1944. 

Ο Στίκελμπεργκερ βασίστηκε σε προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γερμανίας, οι οποίες κατά τον ίδιο καθιστούν αδύνατη την καταδίκη ανθρώπων αυτών για δολοφονία, την μόνη κατηγορία που δεν είχε παραγραφεί.

«Μολονότι αυτή η νομική απόφαση είναι απογοητευτική από ανθρώπινης άποψης, δεν βλέπω να δικαιολογείται η εντολή να αρχίσει δίωξη», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «γνωρίζω πως αυτό προκαλεί μεγάλη απογοήτευση, ιδίως στους συγγενείς των θυμάτων».

Πολλοί Ιταλοί εξοργίστηκαν, όταν πληροφορήθηκαν πως οι Γερμανοί έκλεισαν στις αρχές του μηνός την υπόθεση κατά 17 ηλικιωμένων υπόπτων, οκτώ εκ των οποίων εξακολουθούν να ζουν σήμερα. Η Ιταλία είχε δικάσει ερήμην 10 εξ αυτών και τους είχε καταδικάσει σε ισόβια δεσμά, όμως η απόφαση είχε συμβολικό και μόνο χαρακτήρα, διότι η Γερμανία δεν εκδίδει πολίτες της.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ