Στο Νεπάλ πολεμάνε την πατριαρχία με… μπόντι μπίλντινγκ

Έκπληξη προκάλεσε η συμμετοχή πέντε γυναικών από διάφορα μέρη του Νεπάλ ανάμεσα σε 70 άνδρες στο 3ο πρωτάθλημα Μπόντι Μπίλντερ, στο Κατμαντού.

Σε μια εποχή που το σπορ αυτό στην κοινωνία του Νεπάλ θεωρείται συνήθως ένας ανδρικός τομέας, υπάρχουν κάποιες γυναίκες που προσπαθούν να σπάσουν τις αλυσίδες της πατριαρχίας και να αποδείξουν την αυτοπεποίθησή και τη δύναμή τους.

Η Σόβα Μανανχάρ από το Κατμαντού δεν είχε λόγια να περιγράψει την ευτυχία της όταν ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια. Τόσο στον προκριματικό, όσο και στον τελικό, οι γυναίκες που συμμετείχαν επιδείκνυαν με ενθουσιασμό τους μύες τους μπροστά στους κριτές και το ακροατήριο. Μακιγιαρισμένες και ντυμένες με πολύχρωμα μπικίνι οι νέες τολμηρές γυναίκες ανέβηκαν στην σκηνή, παρουσίασαν τον εαυτό τους και έκαναν επίδειξη της δυνατής φυσικής τους κατάστασης παίρνοντας διαφορετικές στάσεις, για να φανούν καλύτερα οι γραμμωμένοι μύες. Η μικρότερη ηλικιακά συμμετέχουσα, Πούζρα Σρέστα, δήλωσε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για να δείξει ότι το άθλημα αυτό δεν είναι μόνο για άνδρες, αλλά και για γυναίκες, καθώς και για να πείσει την οικογένειά της η οποία δεν την ενθαρρύνει, ότι δεν κάνει κάτι κακό.

Δεν είναι πολύς καιρός που οι γυναίκες στο Νεπάλ ανακάλυψαν το μπόντι μπίλντινγκ. Το 2016 η Νανίτα Μαχαρτζιάν ήταν η πρώτη γυναίκα από το Νεπάλ που κέρδισε μετάλλιο σε έναν διεθνή διαγωνισμό, ενώ είχε ήδη αποσπάσει πολλά βραβεία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Σήμερα η Μαχαρτζιάν, ανύπαντρη μητέρα ενός αγοριού, απέχει από τη σκηνή και προτιμά να εμφανίζεται ως κριτής σε διαγωνισμούς μπόντι μπίλντινγκ. Η 34χρονη διεθνής πρωταθλήτρια υποστηρίζει ότι όλο και περισσότερες γυναίκες πρέπει να σπάσουν τα συμβατικά όρια και να αρχίσουν να ασκούνται συστηματικά.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.