Στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της G7

Στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της G7

Στη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο κατέληξαν οι αρχηγοί των επτά ανεπτυγμένων κρατών (G7), σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή.

Η διεξαγωγή της έκτακτης συνόδου ορίστηκε σε αντικατάσταση της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής της G8 στο Σότσι της Ρωσίας. «Η G8 αντιπροσωπεύει ένα ορισμένο σύστημα αξιών, και αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει μέρος» ανέφερε η πηγή.

Η ίδια διπλωματική πηγή σημείωσε ότι η G7 δεν αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας, αλλά την αντικατάσταση της συνόδου της G8 στο Σότσι με μια της G7 στις Βρυξέλλες.

Με μήνυμα στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι επιβεβαίωσε ότι η G7 θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Άλλες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ηγέτες της G7 είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, καθώς και να προβούν σε άλλες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ακόμα, οι ηγέτες της ομάδας των G7 κάλεσαν τη Μόσχα να ξεκινήσει διάλογο με την Ουκρανία ζητώντας της να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας και τονίζοντας ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στην G8 θα ανασταλεί έως ότου αυτή αλλάξει στάση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ