Στις 28 Οκτωβρίου, τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού των Ελληνικών Κοιμητηρίων της Αλεξάνδρειας – ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου αναμένεται να τελεστούν τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Ελληνικών Κοιμητηρίων της Αλεξάνδρειας, δίπλα ακριβώς από το Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.

Μία εκκλησία που έχει καταγράψει μνήμες δεκαετιών και έχει συνδέσει το όνομά της με την πορεία του Αλεξανδρινού Ελληνισμού και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής παροικίας σε όλη τη Χώρα του Νείλου.

Μεταξύ άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων που έχουν ταφεί εκεί είναι ο Γεώργιος Αβέρωφ, που είχε ταφεί στο Α΄ Κοιμητήριο. Σήμερα βέβαια υπάρχει κενοτάφιο, καθώς τα οστά του έχουν μεταφερθεί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Επίσης, υπάρχουν ο οικογενειακός τάφος του ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και οι τάφοι μεγάλων ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπως των Δ. Αναστάση, Σαλβάγων, Ζερβουδάκη, Καζούλη, Ράλλη, Ροδοκανάκη, Κάσδαλη κ.ά. Στο Β΄ Κοιμητήριο έχει στηθεί Ηρώο με περίπου 100 οστά Ελλήνων Ικάρων που έπεσαν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανακαίνιση της εκκλησίας έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί με τις ακαταπόνητες φροντίδες της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, με τα μέλη του προεδρείου της να δίνουν όσο μπορούσαν από τον εαυτό τους για την ολοκλήρωση του έργου αυτού. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Αλεξανδρινού επιβλέποντα Πολιτικού Μηχανικού Γρηγόρη Σαατσόγλου αλλά και των Αιγυπτίων συναδέλφων του, που με απόλυτη επαγγελματική ευσυνειδησία προχώρησαν το έργο, το οποίο στις 28 Οκτωβρίου, η Κοινοτική Επιτροπή Αλεξανδρείας θα παραδώσει στην παροικία.

Πηγή: ΑΠΕ, ekalexandria.org

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ