Στην κάτω βουλή το ζήτημα του NPD

Στην κάτω βουλή το ζήτημα του NPD

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε και τυπικά χθες να μην συμμετάσχει στην διαδικασία που έχει κινηθεί με στόχο να τεθεί εκτός νόμου ένα ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα, αν και θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία, είπαν κυβερνητικά στελέχη.

Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), το σύνθημα του οποίου είναι «Δουλειά, Οικογένεια, Πατρώα Γη», είναι ανοικτά εχθρικό έναντι των ξένων και θεωρείται πως συνδέεται με νεοναζιστικές οργανώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «αναγνωρίζει και σέβεται» τη νομική διαδικασία η οποία κινήθηκε εναντίον του NPD τον Δεκέμβριο από την άνω βουλή, την Μπούντεσρατ, αλλά δεν είναι «φρόνιμο» η κυβέρνηση να συμμετάσχει σε αυτή.

Ο Φρίντριχ, μέλος του συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), μείζονος εταίρου της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα εξέταζαν την υπόθεση και θα ανακοίνωναν εντός του Μαρτίου μια απόφαση για το θέμα. Το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), τορπίλισαν την πρωτοβουλία.

Ο ηγέτης του FDP και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε την Δευτέρα ότι «δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει την βλακεία», προσθέτοντας ότι η ιδεολογία της ακροδεξιάς πρέπει να καταπολεμηθεί με πολιτικά μάλλον, παρά νομικά μέσα.

Το ζήτημα πλέον θα κληθεί να εξετάσει η κάτω βουλή, η Μπούντεσταγκ, η οποία αναμένεται να αρχίσει διαβουλεύσεις για την υπόθεση μετά τις διακοπές του Πάσχα (31η Μαρτίου).

Ο Φρίντριχ είπε ότι παρά την απόφαση της Τετάρτης η κυβέρνηση, διαμέσου θεσμών όπως οι υπηρεσίες πληροφοριών, θα υποστηρίξουν την υπόθεση εναντίον του NPD. Όμως πλέον, με δεδομένη την στάση που αποφάσισε να τηρήσει η κυβέρνηση, η βουλή θεωρείται απίθανο να λάβει κάποια απόφαση, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.

Ο Ράινερ Μπρίντερλε, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στη Μπούντεσταγκ, συνέκλινε σε αυτή την άποψη, εκτιμώντας ότι δεν θα καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης από τη βουλή για το ζήτημα του NPD και ότι ως κόμμα, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση.

Μέλη της CDU καθώς και οι Πράσινοι στην Μπούντεσταγκ εξέφραζαν επιφυλάξεις για την απαγόρευση, είπε ακόμα ο Μπρίντερλε.

Μια προηγούμενη προσπάθεια, πριν από μια δεκαετία, να τεθεί εκτός νόμου το NPD είχε αποτύχει καθώς το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στην Καρλσρούη, είχε αποφανθεί ότι η δράση έμμισθων πληροφοριοδοτών των μυστικών υπηρεσιών σε κορυφαίες θέσεις του ακροδεξιού κόμματος σήμαινε πως τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό και την δράση των στελεχών του ήταν αδύνατο να ληφθούν υπόψη.

Η διαδικασία για την απαγόρευση του NPD ακολούθησε τις αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση της νεοναζιστικής συμμορίας NSU, που δολοφόνησε οκτώ Τούρκους κι έναν Έλληνα μετανάστη καθώς και μια αστυνομικίνα από το 2000 ως το 2007.

Η μεγάλη τουρκική κοινότητα στη Γερμανία και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Γερμανίας έχουν επικρίνει έντονα την αποτυχία των γερμανικών αρχών να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση έναντι του NPD.

 

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ