Στην Ιταλία μιλάνε… με τα χέρια

Στην Ιταλία μιλάνε… με τα χέρια

Οι κάτοικοι της Ρώμης επικοινωνούν όχι μόνο κάνοντας χρήση του Λόγου αλλά και των χεριών. Μιλώντας περιπαθώς στο κινητό, καπνίζοντας αρειμανίως ή οδηγώντας το απειροελάχιστου μεγέθους αυτοκίνητό τους στους δρόμους της πόλης, χειρονομούν με εξαιρετικά κομψές και συντονισμένες κινήσεις.

Κινώντας τα χέρια τους οι Ιταλοί μπορούν να πουν ένα σωρό πράγματα από το «τι ζητάς από εμένα;» μέχρι το «δε γεννήθηκα χθες». Ορισμένες χειρονομίες είναι λιτές και «εκφράζουν» απλές έννοιες, όπως όταν π.χ. ο δείκτης ακουμπά το μάγουλο, που θα πει «μμμ… τι υπέροχη γεύση». Άλλες πολύπλοκες, πιο κεντρικές στην ύπαρξη, εκφράζουν μοιρολατρία, παραίτηση, κούραση από τον κόσμο, όλα άρρηκτα μέρη της ιταλικής ζωής.

Δύο παλάμες στραμμένες προς τον ουρανό μπορεί να εκφράζουν μία πολύ πραγματική ερώτηση «τι συμβαίνει λοιπόν;», ενώ οι παλάμες ενωμένες σε θέση προσευχής θέτουν ένα ρητορικό ερώτημα «λοιπόν τι θέλετε να κάνω;».

Η Ιζαμπέλα Πότζι, καθηγήτρια ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Ρώμης, επισημαίνει ότι οι Ιταλοί στην καθημερινή τους συζήτηση χρησιμοποιούν περί τις 250 χειρονομίες. «Είναι χειρονομίες που εκφράζουν απειλή, ευχή, απελπισία, αισχύνη ή περηφάνια». Στην πραγματικότητα, στο μοναδικό που διαφέρει αυτή η γλώσσα από τη νοηματική είναι ότι κάθε χειρονομία χρησιμοποιείται μόνη της και βέβαια δεν υπάρχει συντακτικό. 

 

Πηγή: Η Καθημερινή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ