Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και η λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, ενώ εξέφρασε την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων την Τετάρτη, να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν “κατάλληλα μέτρα” έναντι της Τουρκίας “χωρίς καθυστέρηση”.

“Δεν περιμένω να παρουσιαστούν τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση”, είπε και πρόσθεσε ότι “οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες” της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.

Η συζήτηση αυτή θα γίνει κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής το απόγευμα, οπότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στη διεύρυνση.

Οι 28 ηγέτες αναμένεται να αφιερώσουν το δείπνο στο ζήτημα της επιλογής των προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της, μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Συμβούλιο ζήτησε την Τρίτη από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για τη “θαλάσσια εισβολή” στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να τονίσει την επιτακτική ανάγκη η λεκτική καταδίκη να προσλάβει, πλέον, τη μορφή πρακτικών μέτρων κατά της Τουρκίας.

Πηγή πληροφοριών: Real.gr, sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ