Στην 3η θέση η ακροδεξιά στην Αυστρία

Στην 3η θέση η ακροδεξιά στην Αυστρία

Το κεντροδεξιό κόμμα Λαϊκό Κόμμα ÖVP προηγείται στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, οι οποίες ωστόσο σημαδεύονται κυρίως από τη μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς, σύμφωνα με τα έξιτ πολ που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι ORF και το ειδησεογραφικό πρακτορείο APA.

Το ÖVP, το οποίο είχε κερδίσει και τις ευρωεκλογές του 2009 με ποσοστό 30%, φέτος πέφτει στο 27,1-27,9%%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ), ο εταίρος του OVP στον κυβερνητικό συνασπισμό, παραμένουν σταθεροί γύρω στο 24%. Το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) έρχεται τρίτο με ποσοστό περίπου 20%, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, όπου είχε συγκεντρώσει μόνο 13%.

Όσον αφορά την κατανομή των εδρών, το ÖVP εκτιμάται ότι θα έχει 5 ή 6, το SPÖ 5 και το FPÖ τέσσερις.

Σημαντική άνοδο κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με το 2009 έχουν και οι Πράσινοι, το ποσοστό των οποίων αναμένεται να φτάσει το 14,2% και να εκλέξουν 2 με 3 ευρωβουλευτές. Μία έδρα κερδίζει το φιλελεύθερο, νοεσυσταθέν κόμμα NEOS που συγκεντρώνει ποσοστό 8,5%.

Τέλος το BZÖ, το κόμμα που είχε ιδρύσει ο πρώην ηγέτης της ακροδεξιάς Γεργκ Χάιντερ, ο οποίος πέθανε το 2008, μετά τη διάσπαση του FPÖ, φαίνεται ότι εξαφανίζεται από την πολιτική σκηνή της Αυστρίας καθώς συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 0,5%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ψηφίζει η ανατολική Ευρώπη-Τι έγινε στην Ολλανδία

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.