Στη Βαρσοβία ο Πέτρο Ποροσένκο

Στη Βαρσοβία ο Πέτρο Ποροσένκο

O Πέτρο Ποροσένκο, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας, έφτασε σήμερα στη Βαρσοβία, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογή του την 25η Μαΐου, όπου θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην Πολωνία, ο Ποροσένκο θα παραστεί απόψε το βράδυ στην τελετή για την απονομή του Βραβείου Αλληλεγγύης στον ιστορικό ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Τζεμίλεφ, παρουσία πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Στο πρόγραμμα του Ποροσένκο περιλαμβάνονται πολλές συναντήσεις, με τους προέδρους της Πολωνίας, της Αυστρίας και των ΗΠΑ και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι απόψε. Αύριο θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όπως είπε η πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βαρσοβία, Γιούλια Μπορόντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που έφτασε νωρίτερα στην Πολωνία στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη με στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ για την ουκρανική κρίση, κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθεί με τον Ποροσένκο.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο κατά τους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την Απόβαση της Νορμανδίας, στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Πούτιν δεν έχει προσκληθεί στην ορκωμοσία του Ποροσένκο, το Σάββατο και η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον επιτετραμμένο της στο Κίεβο.

Μεταξύ άλλων, στην τελετή θα δώσουν το παρών ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ