Στη Ν. Αφρική ο Ομπάμα

Στη Ν. Αφρική ο Ομπάμα

Με τον νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα, θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, αρχίζοντας την τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα, κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος θα τιμήσει τον «ηρωα» του, τον Νέλσον Μαντέλα, η κατάσταση του οποίου είναι πολύ κρίσιμη.

Ο Ομπάμα έφτασε το βράδυ της Παρασκευής στην Πρετόρια από τη Σενεγάλη για την πρώτη του επίσκεψη στη Νότια Αφρική ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τον 95χρονο εθνικό ήρωα που νοσηλεύεται στην Πρετόρια εδώ και τουλάχιστον τρείς εβδομάδες, εκτός αν η οικογένεια του πρώην νοτιοαφρικανού προέδρου λάβει διαφορετική απόφαση.

«Δεν έχω ανάγκη να φωτογραφηθώ μαζί του. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να φανώ αδιάκριτος σε μια στιγμή που η οικογένεια είναι ανήσυχη», είπε ταξιδεύοντας από το Ντακάρ στην Πρετόρια.

«Πιστεύω ότι το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε δεν απευθύνεται άμεσα σε αυτόν αλλά στην οικογένειά του, είναι απλώς μια βαθιά ευγνωμοσύνη για τις ηγετικές αρετές του όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του προβλέπει σήμερα το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Ζούμα, μετά συνέντευξη Τύπου και επίσημη ομιλία από την έδρα της κυβέρνησης, το Union Buildings. Κατόπιν θα μεταβεί στο Σοβέτο όπου θα μιλήσει σε φοιτητές, από αυτό το προπύργιο της αντίστασης κατά του απαρτχάιντ.

«Ο πρόεδρος θα μιλήσει για την κληρονομιά του Νέλσον Μαντέλα και αυτό μονοπωλεί ένα μεγάλο μέρος της επίσκεψης στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπεν Ροντς.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί το 2005, όταν ο Ομπάμα ήταν νεαρός γερουσιαστής και έκτοτε μιλούσαν τηλεφωνικά αρκετές φορές.

Την Κυριακή ο Ομπάμα θα επισκεφθεί το Ρόμπεν Αϊλαντ, όπου ο Μαντέλα πέρασε 18 από τα 27 χρόνια κράτησής του και όπου κατά τα φαινόμενα εκδήλωσε τις πνευμονικές βλάβες, που αποτελούν την αιτία των επανειλημμένων προβλημάτων υγείας του.

Την Παρασκευή σε μια απρογραμμάτιστη ενημέρωση του Τύπου η πρώην σύζυγος του Μαντέλα, Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα είπε ότι «υπάρχει μεγάλη βελτίωση» στην υγεία του Μαντέλα παρότι «η κλινική του κατάσταση δεν είναι καλή».

Με τον Μαντέλα να αργοσβήνει, τα οικονομικά θέματα που αποτελούν το επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα, κυρίως η τελωνειακή ρήτρα AGOA που αφορά τα νοτιοαφρικανικά προϊόντα στην αμερικανική αγορά, αναμένεται να περάσουν σε δεύτερο πλάνο.

Πολλοί Νοτιοαφρικανοί παραμένουν έξω από τον νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Μαντέλα για να εκφράσουν την αγάπη τους στον νομπελίστα της Ειρήνης το 1993. Τραγούδια, προσευχές, μηνύματα για ανάρρωση, αναμμένα κεριά και μπαλόνια μαρτυρούν εδώ και πολλές ημέρες την αγωνία των πολιτών για τον ηγέτη τους.

Η επίσκεψη Ομπάμα έχει προκαλέσει και δυσφορία, κυρίως στη μουσουλμανική κοινότητα της Νότιας Αφρικής και στους συνδικαλιστικούς κύκλους. Περί τους 50 μουσουλμάνους φοιτητές πήγαν να προσευχηθούν έξω από την αμερικανική πρεσβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ωμή εξωτερική πολιτική» των ΗΠΑ. Μετά ένωσαν τη φωνή τους με δεκάδες μέλη της μεγάλης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας Κοζάτου, που πρόσκειται στο κυβερνών νοτιοαφρικανικό κόμμα, για να καταγγείλουν τον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ