Στέλνει παρατηρητές στην Ουκρανία η ΕΕ;

Στέλνει παρατηρητές στην Ουκρανία η ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την πιθανότητα να στείλει «το συντομότερο δυνατό» μια αποστολή «πολλών εκατοντάδων διεθνών παρατηρητών» στην Ουκρανία, εκτός του πλαισίου του Οργανισμού για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Στόχος είναι να διαβεβαιώσουμε «τον υπόλοιπο κόσμο και τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας ότι καμία μειονότητα δεν διώκεται σήμερα, ότι δεν γίνονται πογκρόμ στην Ουκρανία όπως έχει αναφερθεί σε κάποια άρθρα και σε κάποιες πολιτικές δηλώσεις», επισήμανε η πηγή αυτή.

«Είναι ανάγκη να αναπτύξουμε μια αποστολή διεθνών παρατηρητών» στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το σχέδιο αυτό θα συζητήσουν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ που συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

«Προσπαθούμε να το κάνουμε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ», όμως «υπάρχει μια δυσκολία, η Ρωσία είναι μέλος του ΟΑΣΕ και μπορεί να θέσει βέτο ή όρους που να αλλοιώνουν εντελώς τη φύση της αποστολής».

«Αν δεν καταφέρουμε να το κάνουμε με τον ΟΑΣΕ, η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μια αποστολή υπό την αιγίδα της ΕΕ πολλών εκατοντάδων ανθρώπων από όλα τα σημεία της Ουκρανίας για να πιστοποιήσει ότι η κατάσταση στο πεδίο δεν νομιμοποιεί μια στρατιωτική επέμβαση υπό τη μορφή της προσάρτησης μιας ή μιας άλλης επαρχίας», διευκρίνισε η πηγή αυτή.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ