Στα σκαριά ευρωπαϊκό ταμείο για τη στήριξη περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για να υποστηρίξει τις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Δυτική Μακεδονία, δήλωσε η υποψήφια επίτροπος ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson, κατά τη διάρκεια της ακρόασής της στο Ευρωκοινοβούλιο. Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ (ΕΛΚ), Μαρίας Σπυράκη, η υποψήφια επίτροπος είπε ότι η πρωτοβουλία για την σύσταση του Ταμείου αναμένεται να αναπτυχθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Η κ. Simson ανέφερε ότι το ακριβές ποσό που θα διαθέτει συνολικά το ταμείο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί και τελεί υπό διαπραγμάτευση. Η ίδια πρόσθεσε ότι το ταμείο δίκαιης μετάβασης θα περιλαμβάνει βοήθεια και προς τα μικρά νησιά της Ε.Ε., που δεν διαθέτουν διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού.

Σε άλλη ερώτηση της κ. Σπυράκη αναφορικά με το διασυνοριακό φόρο άνθρακα που εξετάζει να επιβάλει μελλοντικά η Κομισιόν, η κ. Kadri Simson είπε ότι θα αντικαταστήσει το σημερινό μηχανισμό με στόχο την αποφυγή της “διαρροής” άνθρακα. Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο, παρά μόνο ιδέες και διαβούλευση με τα κράτη-μέλη που δηλώνουν ανήσυχα για το εν λόγω φαινόμενο. Παράλληλα, η Σίμσον είπε ότι χρειάζεται προσοχή στο συγκεκριμένο μέτρο διότι υπάρχουν ζητήματα ανταγωνισμού που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ