Στα χαρακώματα ΠΟΥ-Πεκίνο για τον κορονοϊό μετά τις καταγγελίες για έλλειψη συνεργασίας

Στα χαρακώματα βρίσκονται ΠΟΥ-Πεκίνο μετά τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας περί έλλειψης συνεργασίας εκ μέρους των κινεζικών αρχών στην έρευνα για την αναζήτηση της προέλευσης του κορονοϊού που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν για να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζήτησε από το Πεκίνο «περισσότερη συνεργασία» για να γίνει αντιληπτό «τι πραγματικά συνέβη», ενώ έκανε λόγο για «απροθυμία του Πεκίνου να παραδώσει πρωτογενή στοιχεία» επισημαίνοντας ότι «αυτό συνιστά πρόβλημα». Εν συνεχεία ο ίδιος αναφερόμενος στο σενάριο που θέλει τον κορονοϊό να διέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, όπου πραγματοποιούνταν έρευνες σε νυχτερίδες επισήμανε ότι «το πρώτο πρόβλημα είναι η κοινοποίηση πρωτογενών δεδομένων και είπα ήδη από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας ότι αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε να διευθετηθεί και το δεύτερο είναι ότι υπήρξε απόπειρα πρόωρης ελάττωσης του αριθμού των υποθέσεων, όπως της υπόθεσης του εργαστηρίου». Ενώ παρότι το Πεκίνο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να βγάλει από το πλάνο την υπόθεση της διαφυγής, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε πως «τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι αρκετά συνηθισμένο και εγώ έχω κάνει τέτοια σφάλματα».

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία και ότι θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Κίνα και τα κράτη μέλη», είπε και κατέληξε: «Το οφείλουμε στα 4 εκατομμύρια των νεκρών».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ προκάλεσε την αντίδραση των Κινέζων. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι το Πεκίνο παρέδωσε «μεγάλη ποσότητα δεδομένων», ενώ υπογράμμισε ότι «η χώρα μας υπέδειξε γραμμή-γραμμή τα στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να προσέξουν ιδιαιτέρως τα μέλη του κλιμακίου που βρέθηκαν εδώ για τις έρευνες».

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ