Στα χαμηλότερα ποσοστά η δημοτικότητα του Πούτιν

Δημοσκοπήσεις θέλουν τον πρόεδρο της Ρωσίας να έχει πέσει αρκετά σε δημοτικότητα, ενώ μία από αυτές φέρει το ποσοστό δημοφιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει φθάσει σε ιστορικό μίνιμουμ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VICIOM του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης η δημοτικότητα του προέδρου Πούτιν έπεσε στο 33,4%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 η δημοτικότητα του είχε φθάσει το 36,5%. Αυτά είναι τα χαμηλότερα ποσοστά από το 2006.

Το VICIOM έθεσε ευθέως το ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε κατά τη λύση σημαντικών κρατικών ζητημάτων», δίνοντας τη δυνατότητα στους ερωτηθέντες να επιλέξουν έναν μεγάλο αριθμό πολιτικών. Ο Πούτιν καταλαμβάνει ηγετική θέση στις απαντήσεις. Τη δεύτερη και τρίτη θέση καταλαμβάνουν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου 13,7% και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ 9,3% , ενώ η δημοτικότητα και των δύο πολιτικών εμφανίζεται μειωμένη κατά 2,3 και 2,4 αντίστοιχα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018. «Εάν πάρει κάποιος τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τα τελευταία 15 χρόνια, τότε θα διαπιστώσει ότι το χαμηλότερο ποσοστό 45% είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2005» όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο διευθυντής της VICIOM Βαλέρι Φιόντοροφ το 2015.

Με βάση αυτήν την εκτίμηση, μπορεί να ειπωθεί ότι από το 2015 η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου μειώθηκε σημαντικά Παρόμοια δημοσκόπηση με τη χρήση διαφορετικής μεθοδολογίας πραγματοποίησε το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης (FOM) διαιρώντας τους ερωτηθέντες σε εκείνους που εμπιστεύονται απόλυτα τον πρόεδρο και σε αυτούς που μάλλον τον εμπιστεύονται. Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη κι έδειξε ότι η δημοτικότητα του Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 60%, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 μειώθηκε στο 57%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ