Στα άκρα ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Το Πεκίνο ανακοίνωσε νέους δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα

Στα άκρα οδηγείται ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά την επιβολή των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.

Δασμοί Τραμπ: Η Ε.Ε. ψηφίζει για την επιβολή των ανταποδοτικών φόρων – Γιατί πάει στις ΗΠΑ η Μελόνι

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 14:00 ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 50% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται σε κινεζικό έδαφος. Το υπουργείο ανέφερε ότι οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, 10 Απριλίου.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς στην Κίνα με αποτέλεσμα οι συνολικοί δασμοί για τα κινεζικά προϊόντα να φτάσουν στο 104%. Από τους δασμούς δεν εξαιρούνται ούτε τα φθηνά προϊόντα της Κίνας, καθώς έως σήμερα τα αγαθά που στοίχιζαν κάτω από 800 δολάρια ήταν αφορολόγητα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε να δείξει σιδηρά πυγμή καθώς το Πεκίνο «απάντησε» στο πρώτο κύμα των δασμών εναντίον του με την επιβολή δασμού 34% στα αμερικανικά προϊόντα. Αυτόν τον δασμό 34%, το Πεκίνο τον αύξησε σήμερα στο 84%.

Νέος «πυροβολισμός» από τον Τραμπ: Στο 104% θα εκτοξευθούν από την Τετάρτη οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα

«Η Κίνα δεν θα αποδεχθεί ποτέ αυτού του είδους το μπούλινγκ»

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε σήμερα λόγο για «το αναφαίρετο και νόμιμο δικαίωμα του κινεζικού λαού στην ανάπτυξη». «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αυστηρά και ισχυρά μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα νόμιμα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση δασμών για να πιέσουν την Κίνα, η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη σε αυτό και ποτέ δεν θα αποδεχθεί αυτού του είδους το μπούλινγκ», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Λιν Τζιαν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση ισότητας, σεβασμού και με αμοιβαίο όφελος, δήλωσε ο Λιν.

Politico: Στο στόχαστρο της ΕΕ παγωτά, τσιγάρα, ζυμαρικά – Στα σκαριά δασμοί στις ρεπουμπλικανικές πολιτείες για να πονέσουν τον Τραμπ

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε επίσης σήμερα ότι έχει «ισχυρή βούληση» να ανταπαντήσει στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικό τρόπο αντίμετρα και θα πολεμήσει μέχρι τέλους εάν οι ΗΠΑ επιμένουν να συνεχίσουν την κλιμάκωσή (τους) των περιοριστικών οικονομικών και εμπορικών μέτρων», δήλωσε το υπουργείο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο. Η Κίνα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν ή να αφαιρεθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωση.

Η κινεζική οικονομία δεν μπορεί να απορροφήσει το σοκ των δασμών, λένε αναλυτές

Η Κίνα θέλει να προστατεύσει την οικονομία της από τη φορολογική καταιγίδα των ΗΠΑ, με τους επιπλέον δασμούς να φτάνουν το 104% στην περίπτωση του Πεκίνου, προσπαθώντας να ενισχύσει την κατανάλωση και να επενδύσει σε τομείς – κλειδιά, όμως παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη, σύμφωνα με αναλυτές.

Το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να αντιταχθεί μέχρι τέλους στο δασμολογικό μπαράζ της Ουάσινγκτον και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η χώρα του έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στην ανθεκτικότητα της οικονομικής της ανάπτυξης.

Όμως τι θα γίνει στην πραγματικότητα; Διότι ακόμη και πριν αυτούς τους νέους αμερικανικούς δασμούς, η κινεζική οικονομία αντιμετώπιζε δυσκολίες εδώ και χρόνια, με την αυξημένη ανεργία στους νέους και μια επίμονη κρίση στον τομέα ακινήτων που περιορίζουν την κατανάλωση.

«Η κινεζική οικονομία είναι πολύ πιο αδύναμη σε σχέση με την πρώτη θητεία (του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και δεν μπορεί να απορροφήσει πραγματικά το σοκ των δασμών», εκτίμησε ο Χένρι Γκάο, ειδικός Εμπορικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας ήταν πέρυσι ένας από τους λίγους δείκτες της οικονομίας της χώρας που ήταν θετικός, με τις ΗΠΑ να είναι η βασική χώρα που εισάγει κινεζικά προϊόντα.

Οι εξαγωγές του ασιατικού γίγαντα προς τις ΗΠΑ έφτασαν σχεδόν τα 440 δισεκ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα το ίδιο έτος (144,6 δισεκ. δολάρια).

Τα ηλεκτρονικά είδη, τα μηχανήματα και τα καταναλωτικά αγαθά (υφάσματα, έπιπλα, παιχνίδια) αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών εξαγωγών. Αν και η Κίνα είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με την πρώτη θητεία του Ρεπουμπλικάνου στην αμερικανική προεδρία, πρόκειται να υποφέρει, σχολίασε ο Τανγκ Γιάο της εμπορικής σχολής Guanghua του πανεπιστημίου του Πεκίνου.

«Κάποια προϊόντα είναι συγκεκριμένα σχεδιασμένα για τις ευρωπαϊκές ή αμερικανικές αγορές. Η προώθησή τους σε ντόπιους καταναλωτές θα έχει περιορισμένες συνέπειες», πρόσθεσε.

Η κρίση όμως δεν αντιμετωπίζεται εντελώς αρνητικά από το Πεκίνο. Η «Λαϊκή Ημερησία», επίσημο όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πρόσφατα χαρακτήρισε τους επιπλέον αμερικανικούς δασμούς «στρατηγική ευκαιρία», κυρίως για να αναχθεί η κατανάλωση σε νέα κινητήριο δύναμη της κινεζικής ανάπτυξης, στη θέση των εξαγωγών.

Εξάλλου το Πεκίνο επιδιώκει «να μετατρέψει αυτές τις εξωτερικές, δομικές πιέσεις σε καταλύτη για να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει εδώ και καιρό», δήλωσε η Λίζι Λι, ειδικός στην κινεζική οικονομία στο Asia Society Policy Institute με έδρα τις ΗΠΑ.

Επίσης η Κίνα έχει δεσμευθεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε νέα αμερικανική κλιμάκωση. Εκτός από ανταποδοτικούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει περιορισμούς στις εξαγωγές των σπάνιων γαιών.

Εξάλλου το Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την οικονομική στήριξη του κινεζικού ιδιωτικού τομέα, την ώρα που οι επιχειρηματίες έχουν αποκαταστήσει τις καλές τους σχέσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, πρόσθεσε ο Ρέιμοντ Γέουνγκ οικονομολόγος στην τράπεζα ANZ.

H κινεζική κυβέρνηση ζητεί να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας, προκειμένου να επηρεάζεται λιγότερο από τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Στηρίζει επίσης τομείς – κλειδιά, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ημιαγωγοί.

Όλα αυτά όμως «δεν σημαίνουν ότι η κινεζική οικονομία θα μπορέσει να ξεπεράσει εύκολα τις επιπτώσεις» των αμερικανικών δασμών, εκτιμά ο Φρέντερικ Νόιμαν, οικονομολόγος αρμόδιος για την Ασία στην HSBC.

Σύμφωνα με αυτόν τον ειδικό, οι προσπάθειες του Πεκίνου να αντισταθμίσει τη μείωση στην αμερικανική ζήτηση ενδέχεται να πάρουν διάφορες μορφές: προγράμματα ανανέωσης οικιακών ηλεκτρικών συσκευών ή ακόμη μπόνους προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να προτιμούν τα κινεζικά προϊόντα, από τηλεοράσεις ως αυτοκίνητα.

«Δημιουργώντας ζήτηση και εμπορικές ευκαιρίες για τους Ασιάτες και Ευρωπαίους εταίρους της η Κίνα θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από τη φιλελεύθερη, παγκόσμια εμπορική τάξη», σημείωσε ο Νόιμαν.

Μένει να φανεί αν θα τα καταφέρει. Για τον Νόιμαν όλα θα εξαρτηθούν από την επιτυχία ή όχι της κινεζικής πολιτικής ενίσχυσης της εσωτερικής κατανάλωσης. «Πλέον η Κίνα έχει την ευκαιρία να αναλάβει τα ηνία της παγκόσμιας οικονομικής τάξης», τόνισε. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση και αν αυτή η κινεζική ηγετική ικανότητα δεν καλύψει το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ», κατέληξε.

Αποκλιμάκωση και διαπραγματεύσεις ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν

«Αποκλιμάκωση» και επίλυση της αναστάτωσης που προκαλούν οι δασμοί των ΗΠΑ, μέσω διαπραγματεύσεων, ζήτησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη, 8 Απριλίου, με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Τσιανγκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στη συνομιλία της με τον πρωθυπουργό της Κίνας, υπογράμμισε τη ζωτική σημασία της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας για την παγκόσμια οικονομία. Ως απάντηση στην εκτεταμένη αναστάτωση που προκλήθηκε από τους δασμούς των ΗΠΑ, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε την ευθύνη της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο σύστημα συναλλαγών, ελεύθερο, δίκαιο και θεμελιωμένο σε ίσους όρους ανταγωνισμού. Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ζήτησε επίλυση της τρέχουσας κατάστασης κατόπιν διαπραγματεύσεων, τονίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε, επίσης, τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στην αντιμετώπιση πιθανής εκτροπής του εμπορίου που προκαλείται από δασμούς, ειδικά σε τομείς που έχουν ήδη επηρεαστεί από την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Μαζί με τον Πρωθυπουργό της Κίνας, συζήτησαν για τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης πιθανής εκτροπής του εμπορίου και τη διασφάλιση ότι τυχόν εξελίξεις αντιμετωπίζονται δεόντως.

Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε, επίσης την επείγουσα ανάγκη για διαρθρωτικές λύσεις για την εξισορρόπηση της διμερούς εμπορικής σχέσης και τη διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών στην κινεζική αγορά.

Αναφορικά με την Ουκρανία, η πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε την Κίνα να εντείνει τις προσπάθειές της για να συμβάλει ουσιαστικά στην ειρηνευτική διαδικασία. Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε τη σταθερή υποστήριξη της ΕΕ για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, σημειώνοντας ότι οι προϋποθέσεις για την ειρήνη θα πρέπει να καθοριστούν και από την Ουκρανία. Κάλεσε την Κίνα να εντείνει τις προσπάθειές της για να συμβάλει ουσιαστικά στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε, τέλος, ότι η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Ιούλιο θα είναι μια κατάλληλη ευκαιρία για τον εορτασμό της 50ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK