Spotify: Πώς ένας εσωστρεφής 23χρονος έχτισε έναν κολοσσό αξίας 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Ντάνιελ Εκ, ο άρχοντας του Spotify, δεν ήταν πλούσιος πριν γίνει δισεκατομμυριούχος. Είχε μια μάλλον μοναχική παιδική ηλικία, ως παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, αλλά είχε την αμέριστη υποστήριξη της μητέρας του, όπως διηγείται ο ίδιος σε μία από τις τελευταίες εκπομπές της σειράς «Το ημερολόγιο ενός CEO» (The Diary of a CEO), που επιμελείται ο Στίβεν Μπάρτλετ.

O Ντάνιελ Εκ έχει διανύσει πολύ δρόμο από το ταπεινό ξεκίνημά του στα σουηδικά projects μέχρι να φτάσει στο σημείο να δημιουργήσει τον κολοσσό η αξία του οποίου αποτιμάται σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ήταν μόλις 23 ετών. Στην εκπομπή διηγείται την προσωπική του διαδρομή και ομολογεί ότι η μητέρα του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επιτυχίας του.

Η εσωστρέφεια

«Είμαι εσωστρεφής. Δεν ήμουν καταπληκτικός, ακαδημαϊκά – δεν ένιωθα ότι ανήκα πουθενά. Μέτρια στην καλύτερη περίπτωση. […] Απέτυχα στο λύκειο, μετά ξεκίνησα την πρώτη μου εταιρεία, η οποία αργότερα εξαγοράστηκε», λέει.  Ξεπέρασε όμως την εσωστρεφή του φύση, αφού έτσι κι αλλιώς είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν ταίριαζε στην παιδική του ηλικία. Και σκέφτηκε κάποια στιγμή ότι είναι μοναδικός και αυτή μοναδικότητά του θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιτυχία του.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δικαιώθηκε. Σε ηλικία 14 ετών, έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα, ξεκινώντας τη δική του εταιρεία ενώ ήταν ακόμα στο σχολείο. Φάνηκε από τότε, «από τα μικράτα του» πως είχε μια αποφασιστικότητα μπορεί κάπως άγουρη αλλά αρκετή για να χαράξει το δρόμο του. Όπως τονίζει έχει μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο να αποδέχεται την αποτυχία του. Επιμένει επίσης ότι δεν μπορεί πάντα η προσπάθεια και μόνο, να ξεπερνά το ταλέντο.

Τι σημαίνει λοιπόν να είσαι δισεκατομμυριούχος και τόσο νέος; Το γεγονός ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να πηγαίνεις στην δουλειά για οκτώ ώρες και μάλιστα για οκτώ συγκεκριμένες ώρες του 24ώρου, σημαίνει ότι μπορείς να έχεις άφθονο ελεύθερο χρόνο.  Αυτό λοιπόν, είναι ο καλύτερος τρόπος, λέει, για να καταλάβεις ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι το πιο πολύτιμο νόμισμα που μπορείς να έχεις.  Όπως επίσης και το ότι η επιτυχία δεν συναρτάται απαραίτητα με την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και την απόκτηση ενός πτυχίου.

Η κατάθλιψη

Ο ίδιος διηγείται πώς σε ηλικία 22 ετών είχε τόσα λεφτά που δεν χρειαζόταν να δουλέψει. Ήταν σαν να είχε βγει σε πρόωρη σύνταξη. Και ήταν πλούσιος. Δεν χρειαζόταν να κάνει τίποτα. Ήταν νέος, πλούσιος και επιτυχημένος. Αλλά όλα αυτά μαζί μπορεί να είναι πηγή κατάθλιψης, λέει και το συνειδητοποίησε τότε. «Ο πρώτος μήνας ήταν διασκεδαστικός – νυχτερινά κέντρα, σπορ αυτοκίνητα… έξι μήνες κράτησε. Μετά (συνειδητοποίησα ότι) αυτό το πράγμα που νόμιζα ότι ήθελα, δεν το ήθελα καθόλου και ήμουν απλά άδειος», παραδέχεται. Έτσι έπεσε σε κατάθλιψη.

«Απλά σκεφτόμουν, αν ποτέ θα βγω από αυτή την κατάθλιψη και τι θα κάνω στη ζωή. […] Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να δουλέψετε σε κάτι για το οποίο πραγματικά νοιάζεστε; Τι θα διαλέγατε; Τη μουσική; Αλλά η βιομηχανία πάει κατά διαόλου».

Το Spotify

Ο Daniel εμβαθύνει στη δημιουργία του Spotify, με γνώμονα τη στάση του “γιατί όχι”, και μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η πλατφόρμα αναπαραγωγής μουσικής, η οποία παραλίγο να καταρρεύσει τέσσερις φορές.
«Ξέμεινα από χρήματα. Έχασα όλα μου τα μαλλιά μου, πήρα 30 κιλά και το πρόβλημα ήταν ότι είχα ως πρότυπο τους Mark Zuckerberg του κόσμου όλου…  Να τρέχω σε κάθε συνάντηση, να είμαι ο καλύτερος του προϊόντος και απλά να μην είμαι εγώ. Μοιραστείτε το βάρος με κάποιον. Είναι τόσο σημαντικό”, αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, λέει.

Επιχειρηματικότητα και ηθική

Ο Ντάνιελ τολμά και συγκρίνει το ήθος της δικής του εταιρείας με το ήθος άλλων εταιριών, και κυρίως με τις κολοσσιαίες εταιρείες Τεχνολογίας (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft) τις επιλεγόμενες Big Tech. Και με παρρησία αναφέρεται στην ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν στους καταναλωτές οι αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές.

«Πολλές από τις τακτικές που έκαναν την Apple ένα είδος επαναστάτη στην αγορά, τώρα πνίγουν την καινοτομία. Και πραγματικά πλήττει σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές με το 30% που αναφέρατε. Με το γεγονός ότι ένα Spotify ή οποιοσδήποτε προγραμματιστής, αν δεν πληρώσει το 30%, δεν μπορεί να μιλήσει στους καταναλωτές του. Είναι κάπως παράλογο: Υπάρχει μια αδίστακτη συμπεριφορά στην επιχειρηματική πλευρά της Apple».

Στη διάρκεια της συζήτησης, που κρατάει πάνω από μία ώρα ο Ντάνιελ Εκ υπογραμμίζει την σημασία της οργανωτικής κουλτούρας και ενθαρρύνει τος ανθρώπους να αναλαμβάνουν ρίσκα και να ποντάρουν στον εαυτό τους.

Η πορεία του Daniel Ek από τα σουηδικά projects μέχρι να γίνει CEO του Spotify, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθεκτικότητας, προσαρμοστικότητας και αυτοπεποίθησης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ