Σπέρνει τον πανικό ο Σάντι

Σπέρνει τον πανικό ο Σάντι

 

 

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν όταν ο τυφώνας Σάντι φτάσει στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου παρατήρησης τυφώνων (NHC), Ρικ Κναμπ.

 

Η καταιγίδα είναι “τόσο πλατειά ευρεία, ώστε είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι που ζουν στις ζώνες και διατρέχουν κίνδυνο από μεγάλες πλημμύρες ή τις υπερχειλίσεις των ποταμών”, δήλωσε ο κ. Κναμπ σε μια συνδιάσκεψη.

 

Τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας, η άνοδος των υδάτων μπορεί να φτάσει τα 3,30 μέτρα στον πορθμό του Λονγκ Αϊλαντ και τον κόλπο της Νέας Υόρκης, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της ακτής των ΗΠΑ.

 

“Μην βασίζεστε στο γεγονός ότι αυτός είναι ένας τυφώνας κατηγορίας 1 στην κλίμακα της πεντάβαθμης κλίμακας Saffir-Simpson, προειδοποίησε, εξηγώντας ότι καλύπτει μια τεράστια περιοχή και αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό κίνδυνο.

 

Σύμφωνα με τον Τοντ Κίμπερλειν, ο οποίος κάνει επιστημονικές εκτιμήσεις και προβλέψεις στο NHC, ο Σάντι μπορεί να σπάσει πολλά ρεκόρ.

 

“Αν δεν είναι ένας ιστορικός (τυφώνας), δεν θα απέχει πολύ από αυτό”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

“Για τον τυφώνα Αϊρίν, το ύψος των κυμάτων ήταν από 1,2 έως 1,5 μέτρα”, υπενθύμισε. Ενώ ο τυφώνας του Αυγούστου του 2011 είχε σκοτώσει 47 ανθρώπους και προκάλεσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές.

 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι γενικά στις πλημμύρες, περισσότερο από την επίδραση του ανέμου, τόνισε.

 

Τον Οκτώβριο του 1991, μια τεράστια καταιγίδα είχε προκαλέσει το θάνατο 13 ατόμων και ζημιές 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

“Όμως τότε οι ισχυρότεροι άνεμοι είχαν περιοριστεί στη νότια Νέα Αγγλία”, σημειώνει ο Κίμπερλειν.

 

Με τον Σάντι, η περιοχή που θα πληγεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη και οι ζημιές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ