SPD και CDU συμφώνησαν να στηρίξουν Σουλτς

SPD και CDU συμφώνησαν να στηρίξουν Σουλτς

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να στηρίξουν τον Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με το οποίο συγκυβερνά.

Εάν ο Σουλτς, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία του Σώματος “τότε οι Γερμανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα τον στηρίξουν”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Εσθονό πρωθυπουργό Τάαβι Ρόιβας.

Με τη συμφωνία αυτή ο Σουλτς αποσύρεται τυπικά από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη θέση του απερχόμενου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το κόμμα του επιθυμεί την επανεκλογή του Σουλτς στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Χριστιανοδημοκράτες που περιλαμβάνει τη στήριξη, εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, του Λουξεμβούργιου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Η εκλογή του Γιούνκερ στην Επιτροπή και του Σουλτς -στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους”, είπε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο του περιοδικού Σπίγκελ. “Επαφίεται πλέον στην Άνγκελα Μέρκελ να πείσει την πολιτική οικογένειά της”, πρόσθεσε.

“Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό άξονα Γιούνκερ-Σουλτς απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη”, συνέχισε ο Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι ο Σουλτς θα πρέπει να εκλεγεί πριν από τον Γιούνκερ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε αντάλλαγμα, το SPD δεν θα διεκδικήσει τη θέση του Επιτρόπου της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θα δεχτεί έναν Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο. Ο νυν Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι και πάλι ο Επίτροπος της Γερμανίας, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι τα καθήκοντα που θα του ανατεθούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ