Σκόπια: Νέα αλλαγή του Συντάγματος δέχτηκε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης στα Σκόπια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ξεπεράστηκε ακόμα ένα εμπόδιο, που ήταν βουλγαρική μειονότητα στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας.

H Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, με 68 ψήφους υπέρ και καμία κατά,  ενέκρινε το μεσημέρι την συμβιβαστική πρόταση που είχε κάνει η ΕΕ για να βρεθεί λύση στις διαφορές της χώρας με τη Βουλγαρία, προκειμένου τα Σκόπια να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και οι βουλευτές όλων των αλβανικών κομμάτων. Οι βουλευτές του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, που αντιτίθεται στην πρόταση και στο συμβιβασμό με τη Βουλγαρία απείχαν από την ψηφοφορία. Το περασμένο διάστημα, η πρόταση της ΕΕ είχε εγκριθεί και από τη Βουλή της Βουλγαρίας.

Ο συμβιβασμός

Βάσει της πρότασης, η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, αφού όμως πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ – Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία θα αποφασιστεί ότι η Βόρεια Μακεδονία, ξεκινούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Το ίδιο θα γίνει και με την Αλβανία.  Όμως, βάσει της πρότασης συμβιβασμού, τα πρώτα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων αυτών της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ θα ανοίξουν αφού πρώτα η χώρα τροποποιήσει το Σύνταγμά της.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν την πρόταση δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση. Ωστόσο η διαδικασία δεν προβλέπεται να είναι αρκετά σύντομα,  οπότε πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι να φτάσει η στιγμή της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ