Σκάνδαλο μεγατόνων στα Κατεχόμενα: Ο Τατάρ έχει κυπριακό διαβατήριο – Δήλωσε έτοιμος να το επιστρέψει

Ένα τεράστιο σκάνδαλο στα Κατεχόμενα έφερε στο φως η τουρκική ιστοσελίδα Ahval και αναδημοσίευσε η κυπριακή εφημερίδα, «Αλήθεια». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνολικά 160.000 Τουρκοκύπριοι έχουν εξασφαλίσει ταυτότητα ή διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή και τα δύο μαζί. Επίσης, άλλοι 200.000 Τουρκοκύπριοι είναι κάτοχοι επίσημων εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως εκλογικά διαβατήρια, πιστοποιητικά γάμου, γεννήσεων, θανάτου κοκ.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι από τους 11 «υπουργούς» του Ερσίν Τατάρ οι εννέα είναι κάτοχοι είτε διαβατηρίου, είτε ταυτότητας, είτε και τα δύο μαζί. Επίσης από τους έξι πολιτικούς αρχηγούς που συνόδεψαν τον Ερσίν Τατάρ στις πρόσφατες συνομιλίες της Γενεύης, οι τρεις είναι κάτοχοι είτε ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε διαβατηρίου είτε και τα δύο μαζί.

Στο θέμα αυτό, μάλιστα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε χθεσινές δηλώσεις του μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων για τον Βάσο Λυσσαρίδη. Συγκεκριμένα, αφού ανέφερε ότι ξεκινά διεθνής εκστρατεία διαφώτισης για το κυπριακό με στόχο να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις από τον ΟΗΕ και την ΕΕ και άλλες χώρες για τις θέσεις που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στη Γενεύη, πρόσθεσε ότι τον εξέπληξαν προχθεσινές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Όπως είπε, ένα από τα επιχειρήματα που ανέπτυσσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Γενεύη ήταν ότι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη, πρόσθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «θεώρησε ότι πρόσβαλα τους Τουρκοκύπριους διότι τους αποκάλεσα συμπολίτες μου».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος διερωτήθηκε αν οι χιλιάδες αυτοί Τουρκοκύπριοι «που έχουν την κυπριακή ταυτότητα, το κυπριακό διαβατήριο και απολαμβάνουν όσα και οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να ντρέπονται; Πόσο περισσότερο πρέπει να ντρέπονται μέλη των συνεργατών του που έχουν την κυπριακή ταυτότητα ή το κυπριακό διαβατήριο; Δεν θέλω να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις, αλλά η υπομονή έχει τα όριά της».

Να σημειωθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αλήθεια”, ότι τον Νοέμβριο του 2020 σε συνέντευξή του στα tanea.gr ο Ερσίν Τατάρ ρωτήθηκε: «Έχετε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τατάρ; Και ποια είναι η άποψή σας για όσους Τουρκοκύπριους το αποκτούν;» Και απάντησε: «Είμαι περήφανος κάτοχος του διαβατηρίου της ‘‘ΤΔΒΚ’’, του δικού μου κράτους». Η απάντηση αυτή του κ. Τατάρ είναι παραπλανητική αφού αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κάτοχος ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία όμως έχει λήξει και απλώς δεν την έχει ανανεώσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι κάτοχος επίσημου εγγράφου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ως το 2003 οι αιτήσεις Τουρκοκυπρίων για πολιτογράφηση στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν περιορισμένες και αυτό γιατί τα οδοφράγματα ήταν κλειστά. Όταν το 2003 άνοιξαν τα οδοφράγματα, και λόγω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου και η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη λειτούργησαν ελκυστικά για πολλούς Τουρκοκύπριους, ιδιαίτερα νέους σε ηλικία, οι οποίοι άρχισαν ομαδικά να απευθύνονται στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να τα εξασφαλίσουν.

Τον περασμένο Ιούνιο οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας και Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ και Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ κατέθεσαν πρόταση νόμου που απαγόρευσε τη χορηγία πιστοποιητικού πολιτογράφησης «εκτός εάν προηγουμένως υποβάλει έγγραφη διαβεβαίωση ότι: (α) δεν αναγνωρίζει με οποιοδήποτε τρόπο την υποτελή διοίκηση στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας, (β) δεν κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα σχετιζόμενο με αυτήν και (γ) δεν σφετερίζεται περιουσία ανήκουσα σε Ελληνοκύπριο εκτοπισθέντα ή άλλο νόμιμο ιδιοκτήτη».

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε βασικά για να σταματήσει η χορήγηση επίσημων εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Τουρκοκύπριους τη στιγμή που αυτοί δεν την αναγνωρίζουν και αγωνίζονται για τη διάλυσή της. Για άγνωστους λόγους όμως στη συνέχεια η πρόταση νόμου αποσύρθηκε.

Τι απάντησε την Τετάρτη ο Τατάρ

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ παραδέχθηκε σήμερα Τετάρτη ότι… κατέχει κυπριακό διαβατήριο, απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.

«Εάν ένας τρόπος υπάρχει, θα το επιστρέψω» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως έχει διαβατήριο της ΚΔ, το οποίο όμως δεν χρησιμοποίησε ποτέ. «Εγώ γεννήθηκα πριν το 1974, έχω, αλλά δεν το χρησιμοποίησα». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο κ. Τατάρ, προσπαθεί να οδηγήσει αλλού την αναφορά του σε «συμπολίτες» απευθυνόμενος στους Τ/κ. «Έτσι, θέλει να πει, πήρατε αυτό το διαβατήριο, δηλώνετε υποταγή σε μένα».

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας “Kibris Postasi”, ο κ. Τατάρ είπε ότι εάν «ο λαός μου, οι άνθρωποί μου χρησιμοποιούν αυτό το διαβατήριο, είναι μια ανάγκη. Δυστυχώς, είναι προνόμιο του κράτους που σφετερίζονται. Οι άνθρωποί μας επωφελούνται της ελεύθερης διακίνησης με αυτό το διαβατήριο. Οι Τ/κ που έχουν την ταυτότητα, διαμένουν στην ε/κ πλευρά; Ψηφίζουν τον Αναστασιάδη;».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του την 1η Απριλίου είπε ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ο λαός του «ΕΟΚΑτζήδες». «Εγώ και ενώπιον των ΗΕ του μετέφερα την αντίδρασή μου σε αυτό. Του είπα ‘θέλεις υποτίθεται μια δομή ομοσπονδίας μαζί μας, αλλά αυτά λες’. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση τους. Αλλά σε εμάς έχει κάποιους που δεν κατάλαβαν ακόμα τις πραγματικότητες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε ο Ερσίν Τατάρ, «μας κατηγόρησε για οθωμανική αλαζονεία» και είπε ότι αυτό το αίτημα – η συνεργασία στη βάση των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών – είναι αυτό που επιθυμεί ο τ/κ «λαός».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ