Την απόφαση της δικαιοσύνης περιμένουν σήμερα με αγωνία οι οικογένειες των 77 θυμάτων του Άντερς Μπέρικ Μπράιβικ, του εξτρεμιστή ακροδεξιού που στις 22 Ιουλίου προκάλεσε τον θάνατο 8 ανθρώπων με βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στη συνέχεια δολοφόνησε εν ψυχρώ 69 άτομα στο νησί Ουτόγια, στην πλειοψηφία τους έφηβους.
Ο ίδιος-κατά τη διάρκεια της δίκης – έχει παραδεχτεί με υπερηφάνεια τις πράξεις του και η εισαγγελία έχει ζητήσει τον επ’ αόριστον εγκλεισμό του Μπράιβικ σε ψυχιατρική κλινική, χαρακτηρίζοντας τον « ψυχασθενή».
Ο Μπράιβικ έχει αρνηθεί ότι πάσχει ψυχικά και θέλει να δικαστεί ως έχοντας σώας τας φρένας. Μάλιστα , δηλώνει ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει ότι έχει το ακαταλόγιστο και δεν είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του, θα ασκήσει έφεση.
Σε περίπτωσης που θεωρηθεί υπόλογος και κριθεί ποινικά υπεύθυνος , θα καταδικαστεί στην ανωτάτη των ποινών και θα επιστρέψει στο κελί όπου κρατείται σε συνθήκες ύψιστης ασφαλείας από την σύλληψη του μέχρι σήμερα . Στην Νορβηγία αυτό σημαίνει κάθειρξη 21ετών καθώς δεν υπάρχει η ποινή των ισοβίων. Στην συνέχεια, για ένα διάστημα θα παρακολουθείται από ψυχιάτρους και κοινωνιολόγους και –αν κριθεί επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια- η ποινή αυτή μπορεί να παραταθεί.
Ακόμα όμως και αν κριθεί ότι είναι ψυχωτικός και δεν ήταν ποινικά υπεύθυνος, ο Μπράιβικ δεν θα κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική – όπως έχει ζητήσει η νορβηγική εισαγγελία. Η συντήρησή του σε ειδικό ψυχιατρείο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό της Νορβηγίας τετραπλάσια απ΄ ότι στη φυλακή.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Μπράιβικ θα μεταφερθεί και πάλι στην φυλακή Ιλά , αλλά θα εκτίσει την ποινή του σε ειδική ψυχιατρική πτέρυγα που θα χτιστεί ειδικά για αυτόν και θα παρακολουθείται από 17 ειδικούς.
Το lux κελί του Μπράιβικ
Σε “τριάρι” υψίστης ασφαλείας θα περάσει τα υπόλοιπα ΄20 χρόνια ο Μπράιβικ. Το κελί που θα τον φιλοξενήσει θεωρείται η σουίτα των φυλακών Ιλά . Δεδομένου ότι ο κρατούμενος θα βρίσκεται σε απομόνωση, ο χώρος κράτησης του πρέπει να είναι σχετικά άνετος.
Το lux κελί αποτελείται από τρία ξεχωριστά δωμάτια. Ένα υπνοδωμάτιο,ένα γραφείο και το μπάνιο. Σε ένα αντίστοιχο κελί , εξοπλισμένο μάλιστα με γυμναστήριο, κρατούνταν μέχρι σήμερα ο Μπράιβικ. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον προσωπικό χώρο του ακροδεξιού κρατούμενου. Πηγή: Real.gr