«Σηκώνομαι να φύγω, εφόσον πτωχεύετε τη χώρα μου»

«Σηκώνομαι να φύγω, εφόσον πτωχεύετε τη χώρα μου»

Ξημέρωνε Δευτέρα 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες – αλλά κάποιοι αγρυπνούσαν. Σόιμπλε, Κριστίν Λαγκάρντ, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ προσπαθούσαν να πείσουν τον κύπριο Πρόεδρο να αποδεχθεί κούρεμα καταθέσεων.

Στις 3.45 το πρωί ο κύπριος Πρόεδρος είχε εξαντλήσει όλη την επιχειρηματολογία του. Μάταια, όμως, διότι οι υπόλοιποι ήταν αμετακίνητοι. Τους είπε: «Εφόσον πτωχεύετε τη χώρα μου, δεν έχω οτιδήποτε άλλο να κάνω», και σηκώθηκε να φύγει. Τότε ο κ. Ασμουσεν που εκπροσωπούσε τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, φώναξε τον κ. Αναστασιάδη και του είπε πως θα τηλεφωνούσε στο αφεντικό του να κλείσει αμέσως τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις δύο τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, ώστε την Τρίτη που επρόκειτο να ανοίξουν, να καταρρεύσουν.

Είναι η περιγραφή του ίδιου του κύπριου Προέδρου, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά έξω από τα δόντια σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος»: «Εκείνη την ημέρα, οι συζητήσεις ήταν συνεχείς. Είχαμε φτάσει στις 3.45 τα ξημερώματα και αφού είπα όσα είχα να πω χωρίς ανταπόκριση, σηκώθηκα να φύγω λέγοντάς τους ότι εφόσον πτωχεύετε τη χώρα μου δεν έχω οτιδήποτε άλλο να κάνω. Τότε ο κ. Ασμουσεν… μου ανέφερε ότι κόβονται τα οποιαδήποτε ποσά ρευστότητας, η Λαϊκή ούτως ή άλλως είναι χρεοκοπημένη, η άλλη δεν θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει.

Αυτή ήταν και η τελευταία προθεσμία μέχρι και τις 21 Μαρτίου. Εκείνο που είχαν στόχο ήταν το κούρεμα των Ρώσων και τίποτε άλλο. Σε όλες μου τις επαφές αυτό που επαναλάμβανα ήταν πως δεν ελέγχω τη Βουλή και θα απορριφθεί η πρόταση. Τους είπα ότι μας ζητούσαν στην αρχή να γίνει έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος, το δεχθήκαμε. Μας είπαν να πάμε στο 12,5% τον εταιρικό φόρο γιατί ήταν ψυχολογικό για τους Γερμανούς, το πράξαμε».

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ