Σφυροκόπημα κατά του ISIS στη Συρία – 150 ισλαμιστές νεκροί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Ο διεθνής συνασπισμός που δρα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε ότι περίπου 150 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν το Σάββατο σε αεροπορικά πλήγματα στο έδαφος της Συρίας, στο μέσο τμήμα της κοιλάδας του Ευφράτη Ποταμού. Οι επιδρομές αυτές ανακοινώθηκαν την ώρα που η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων της βόρειας Συρίας και να δώσει την έμφαση στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών τρομοκρατών του ISIS.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα διατηρήσουν επ’ αόριστον στρατιωτική παρουσία στο συριακό έδαφος, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους που έχει ως στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανασύνταξης του ISIS, να περιοριστεί η επιρροή του Ιράν στην περιοχή και να ασκηθεί πίεση για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία μέσω μιας διπλωματικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τα αεροπορικά πλήγματα ακριβείας ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης επιχείρησης συλλογής πληροφοριών προκειμένου να εντοπιστεί το αρχηγείο ISIS στην περιοχή. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), στις οποίες συμμετέχουν Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), βοήθησαν στον εντοπισμό και την παρατήρηση των στόχων.

Η Τουρκία θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας ή της κυβέρνησης της Συρίας αλλά θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ασφάλειά της, δήλωσε ένας υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης την Τρίτη, τέταρτη ημέρα της αεροπορικής και χερσαίας τουρκικής επιχείρησης εναντίον των YPG με τη συνεργασία σύρων ανταρτών του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ).

Ο συνασπισμός υπολόγιζε πρόσφατα ότι απομένουν λιγότεροι από 1.000 τζιχαντιστές του ΙΚ σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, τονίζει όμως πως η οργάνωση συνεχίζει να αποτελεί απειλή.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ