Σερβία: Παραιτήθηκε του δικαιώματος διαδοχής ο πρωτότοκος πρίγκιπας Πέτρος

Ο πρίγκιπας Πέτρος Καραγιώργιεβιτς παραιτήθηκε του δικαιώματος διαδοχής στον θρόνο στη Σερβία, σε περίπτωση παλινόρθωσης, προς όφελος του αδελφού του Φίλιππου.

Στην απόφαση παραίτησης που υπέγραψε ο πρίγκιπας Πέτρος αναφέρεται ότι αποποιείται όλων των δικαιωμάτων που του ανήκουν βάσει πρωτοτοκίας και μεταβιβάζει το δικαίωμα διαδοχής στον δευτερότοκο αδελφό του πρίγκιπα Φίλιππο.

Ο πρίγκιπας Πέτρος Καραγιώργιεβιτς

Όπως ανακοινώθηκε, η παραίτηση υπεγράφη από τον πρίγκιπα Πέτρο στην Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου ζει μόνιμα, ενώπιον μαρτύρων και γνωστοποιήθηκε στο πατέρα του διάδοχο του σερβικού θρόνου πρίγκιπα Αλέξανδρο και στον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο.

Στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται επίσης ότι ο πρίγκιπας Πέτρος οδηγήθηκε στην απόφαση παραίτησης από την διαδοχή διότι είναι πεπεισμένος πως θα είναι προς το συμφέρον της δυναστείας ο διάδοχος του σερβικού βασιλικού θρόνου να ζει μόνιμα στην Σερβία κάτι που συμβαίνει με τον αδελφό του Φίλιππο.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος Καραγιώργιεβιτς

Ο πρίγκιπας Πέτρος Καραγιώργιεβιτς είναι γιος του πρίγκιπα διαδόχου Αλέξανδρου Καραγιώργιεβιτς και της πριγκίπισσας της Ορλεάνης Μαρία ντε Γκλόρια και εγγονός τους Βασιλιά Πέτρου του Β΄ της Γιουγκοσλαβίας ο οποίος εκθρονίστηκε από το καθεστώς του Τίτο το 1945.

Ο τελευταίος διάδοχος της Γιουγκοσλαβίας, Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς, ζει στο Βελιγράδι στο Βασιλικό Ανάκτορο Ντέντινιε από το 2001. Ως μοναδικός γιος του τελευταίου βασιλιά, Πέτρου Β΄, ισχυρίζεται ότι να είναι ο νόμιμος κληρονόμος του σερβικού θρόνου σε περίπτωση παλινόρθωσης. Πριν από την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο ίδιος συνένωσε προσωπικά την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση σε αρκετά μεγάλα συνέδρια.

Οι Καραγιώργιεβιτς ασχολούνται έντονα με φιλανθρωπικό έργο. Η σύζυγος του επικεφαλής του Οίκου Αικατερίνη, που είναι Ελληνίδα, έχει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, ενώ Αλέξανδρος ο νεότερος είναι επικεφαλής του Ιδρύματος Πολιτισμού και Παιδείας, του οποίου οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν υποτροφίες σπουδών, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για παιδιά κ.λπ. Οι Καραγιώργιεβιτς διακρίνονται επίσης σε εθνικές αθλητικές δραστηριότητες.

Η οικογένεια Καραγιώργιεβιτς αρχικά ήταν βασιλικός οίκος της Σερβίας, στη συνέχεια βασιλικός οίκος των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων και τέλος βασιλικός οίκος της Γιουγκοσλαβίας. Ο Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά σε ιδιοκτησία που είχε προσωρινά αναγνωριστεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως υποκείμενη στην κυριαρχία του Γιουγκοσλαβικού Στέμματος, οπότε δηλώθηκε δημοσίως ότι ο Πρίγκιπας του Στέμματος γεννήθηκε σε εγχώριο έδαφος της χώρας, που αναμενόταν τελικά να κυβερνήσει.

Οι φωτό από τη Βικιπαίδεια και το royalfamily.org

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ