Σε “αναμμένα κάρβουνα” ο Ομπάμα

Σε αναμμένα κάρβουνα ο Ομπάμα

 

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερωνόταν όλη τη νύχτα για τις εξελίξεις από την επέλαση του κυκλώνα Σάντι και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, δύο από τις σοβαρότερα πληγείσες πολιτείες, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

 

«Καθ’ όλο το διάστημα της νύχτας, ο πρόεδρος λάμβανε ενημερωτικά δελτία για τις επιπτώσεις του Σάντι», εξήγησε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Κατά την ίδια πηγή, «ο πρόεδρος συνομιλούσε επίσης με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης (Άντριου) Κουόμο, του Νιού Τζέρσεϊ (Κρις) Κρίστι, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ».

«Μάλιστα, ο πρόεδρος πρόκειται να συμμετάσχει σε μία νέα σύνοδο, που θα ασχοληθεί με τον Σάντι, σήμερα». Ο Ομπάμα διέκοψε την προεκλογική του εκστρατεία χθες το πρωΐ και για σήμερα δεν έχει προγραμματίσει καμία συναφή εκδήλωση, μία μόλις εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, όπου θα διεκδικήσει την επανεκλογή απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ.

Ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ρόμνεϊ είναι και ο Κρις Κρίστι, ο οποίος όμως σήμερα έπλεξε το εγκώμιο του Ομπάμα -ο οποίος κήρυξε σήμερα το Νιου Τζέρσεϊ σε Πολιτεία «ευρισκόμενη σε μεγάλη καταστροφή», θέτοντας εφεξής στις τοπικές αρχές απευθείας πρόσβαση σε κρατικά κονδύλια για την αντιμετώπιση των ζημιών από τον κυκλώνα.

«Ο πρόεδρος είναι έξοχος. Του μίλησα χθες τρεις φορές. Την τελευταία φορά με κάλεσε τα μεσάνυχτα για να με ρωτήσει τι είχαμε ανάγκη και του ζήτησα να επιταχύνει την κήρυξή μας σε Πολιτεία σε μέγιστη καταστροφή», δήλωσε ο Κρίστι στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, προσθέτοντας πως ο Ομπάμα του έδωσε το προσωπικό του τηλέφωνο στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, υπενθμίζουμε ότι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στα ανατολικά της χώρας, εξαιτίας της κακοκαιρίας και των ζημιών που έχει προκαλέσει στην περιοχή ο Σάντι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία τους.

Με έδρα το Χάνκοκς Μπριτζ του Νιου Τζέρσεϊ, στις όχθες του ποταμού Ντέλαγουερ, ο αντιδραστήρας Σάλεμ 1 αναγκάσθηκε να κλείσει όταν τέσσερις από τις έξι αντλίες για την κυκλοφορία του νερού σταμάτησαν να λειτουργούν, ανακοίνωσε η εταιρεία Public Service Electric and Gas (PSEG), προσθέτοντας πως ένας γειτονικός αντιδραστήρας στο Χόουπ Κρικ λειτουργεί κανονικά.

Ένας άλλος αντιδραστήρας, ο Ίντιαν Πόιντ 3, σε απόσταση 50 χλμ. από τη Νέα Υόρκη, στις όχθες του ποταμού Χάντσον, ετέθη εκτός λειτουργίας στη διάρκεια της νύκτας, «εξαιτίας προβλημάτων το εξωτερικό ηλεκτρικό δίκτυο», όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Entergy, αλλά σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος για το κοινό», ή τους εργαζομένους.

Συνολικά, ο κυκλώνας Σάντι προκάλεσε την επιβράδυνση ή την πλήρη αναστολή της λειτουργίας σε περίπου έξι πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο γηραιότερος αντιδραστήρας της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση «συναγερμού», μετά την άνοδο της στάθμης των πλημμυρικών υδάτων, σε βαθμό που να απειλούν το σύστημα ψύξης του.  Η μονάδα του Όιστερ Κρικ της εταιρείας Exelon Corp, ηλικίας 43 ετών, παραμένει σε κατάσταση «συναγερμού», ανακοίνωσε σήμερα το πρωΐ η Αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών (NRC), καθώς τα περιβάλλοντα ύδατα ανήλθαν 2 μέτρα πάνω από την κανονική τους στάθμη, απειλώντας την «υποδομή απορρόφησης ύδατος» που αντλεί νερό για την ψύξη στον πυρηνικό σταθμό.

 

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ