Του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου, Διεθνολόγου – ερευνητή τμήματος Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Δεν χωρά αμφιβολία ότι η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογό του κ. Δένδια, δείχνει τις διαθέσεις της Τουρκίας να διατηρήσει την πίεση για τη διεύρυνση της ατζέντας του ελληνο-τουρκικού διαλόγου, με τη δήθεν «τουρκική μειονότητα» – αιχμή του δόρατος. Αποτελεί, δε, μία άριστη ευκαιρία για την απάντηση εκ μέρους του κ. Τσαβούσογλου στην ενεργητική παρουσία του κ. Δένδια, στην Άγκυρα.
Πιθανά θα αποφύγει ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρητορική που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις προγραμματισμένες συναντήσεις του στην Αθήνα και να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τη διευθέτηση μίας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. Η επίσκεψη στη Θράκη, πριν και όχι μετά – ως είθισται, των επίσημων συναντήσεών του, στέλνει όμως από μόνη της ηχηρό μήνυμα ότι οι διεκδικήσεις της Άγκυρας παραμένουν ισχυρές. Ιδιαίτερα μετά την στάση του κ. Δένδια στην Άγκυρα, οι Τούρκοι θέλουν να δείξουν με κάθε τρόπο ότι δεν υποχωρούν ούτε εκατοστό στο θέμα της λεγόμενης «τουρκικής μειονότητας».
Εγκλωβισμένη η διακυβέρνηση Ερντογάν στο δεκανίκι των εθνικιστών, σχοινοβατεί ανάμεσα στη διατήρηση της εξουσίας, τη συσπείρωση των εθνικιστικών τάσεων και την ανάγκη να διατηρήσει ζωντανό το διάλογο με την Ευρώπη. Έχοντας χάσει από καιρό τα ερείσματα στον μεσαίο χώρο, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατά ικανοποιημένη την πτέρυγα Μπαχτζελί και να κινητοποιεί ψηφοφόρους από τα άκρα, προωθώντας ταυτόχρονα την αναθεωρητική πολιτική στις θαλάσσιες ζώνες, πέριξ των ακτών της. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να κρατά ανοιχτή την θετική ατζέντα με την Ευρώπη, έχοντας να αναχαιτίσει τις Αμερικανικές πιέσεις, καθώς και τις κακές σχέσεις με την πλειοψηφία των χωρών της Μέσης Ανατολής.
***Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος είναι διεθνολόγος, ερευνητής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.