Σαρλίζ Θερόν: Σάλος με τις δηλώσεις της για την μητρική της γλώσσα – «Δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς»

Σφοδρή κριτική δέχεται η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν, καθώς σε συνέντευξή της, ανέφερε πως η μητρική της γλώσσα (είναι γεννημένη στη Νότια Αφρική), τα «Afrikaans» είναι μια γλώσσα που «πεθαίνει».

Η σταρ του «Monster» και του «Tully» κατέθεσε αυτή την άποψη στο podcast «Smartless», ωστόσο δεν ήχησε καθόλου καλά στα αυτιά των ακροατών με αποτέλεσμα να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Η 47χρονη Σαρλίζ Θερόν αποκάλυψε ότι έμαθε να μιλά άπταιστα αγγλικά, όταν μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 19 της χρόνια, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν περίπου «44 άτομα που μιλάνε ακόμα» τα Afrikaans.

«Είναι σίγουρα μια γλώσσα που πεθαίνει, δεν είναι μια πολύ χρήσιμη γλώσσα», είπε στους οικοδεσπότες Jason Bateman, Sean Hayes και Will Arnett.

Οι δηλώσεις της πυροδότησαν ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Νότια Αφρική. Κάποιοι την χαρακτήρισαν κακώς ενημερωμένη, άλλοι πάλι συμφώνησαν ότι τα Afrikaans είναι μια «νεκρή γλώσσα».

«Η Charlize Theron είναι μία θρύλος. Πράγματι τα Afrikaans είναι μια νεκρή γλώσσα. Ανήκει στο παρελθόν. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε κάποτε για την καταπίεση των Αφρικανών» έγραψε ένας χρήστης στο Twitter ενώ ένας άλλος ανέφερε: «Αυτή η δήλωση έγινε για να κατευνάσει το Χόλιγουντ. Δεν συμφωνώ μαζί της. Όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες γλώσσες, η γλώσσα Afrikaans πρέπει να διατηρηθεί».

Ο Τιμ Θερόν, Νοτιοαφρικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος δεν έχει κάποια σχέση με τη Σαρλίζ Θερόν, πρόκειται για συνωνυμία, σχολίασε κάτω από ένα απόσπασμα του podcast που κοινοποιήθηκε στο Instagram: «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τη Σαρλίζ και όλα όσα έχει πετύχει… αλλά είμαστε επίσης πολύ περήφανοι για τη διαφορετικότητά μας και τις καταπληκτικές και όμορφες επίσημες γλώσσες μας, μία από τις οποίες είναι τα Afrikaans.

Δεν είναι μια “γλώσσα που πεθαίνει” και δεν μιλιέται μόνο από 44 άτομα. Λέγεται από εκατομμύρια ανθρώπους, γράφονται νέα τραγούδια και ποιήματα κάθε μέρα, γυρίζονται ταινίες κ.λπ.».

Την Πέμπτη, το Pan South African Language Board (PanSALB), το οποίο συστάθηκε για την προώθηση της πολυγλωσσίας στη χώρα, χαρακτήρισε τα σχόλια της Θερόν “ανησυχητικά”, προσθέτοντας ότι τα στατιστικά δείχνουν ότι τα Afrikaans είναι η τρίτη πιο ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα.

«Tα σχόλια της κα. Θερόν διαιωνίζουν την επίμονη λανθασμένη αντίληψη ότι τα Afrikaans μιλιούνται μόνο από λευκούς Νοτιοαφρικανούς “βοερούς”, κάτι που δεν είναι αλήθεια, καθώς το 60% των ανθρώπων που μιλούν τη γλώσσα είναι μαύροι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε δε ότι, «η Νότιος Αφρική χαίρει μεγάλης εκτίμησης για τη Θερόν λέγοντας πως θα έπρεπε να συνεχίσει το αξιέπαινο έργο της, με χρήση της πλατφόρμας της, για να τονίσει μερικά από τα κρίσιμα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που επηρεάζουν την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της συμμετοχής στη δημόσια ζωή χρησιμοποιώντας τη μητρική γλώσσα».

Τα Afrikaans, είναι μια γλώσσα που εισήχθη για πρώτη φορά από Ολλανδούς αποίκους και επιβλήθηκε στους μη λευκούς από το καθεστώς του απαρτχάιντ. Είναι μία από τις 11 επίσημες γλώσσες που αναγνωρίζονται στη Νότια Αφρική. Περιλαμβάνει λέξεις από την Ασιατική Μαλαισιανή, Μαδαγασκιανή, Χόι, Σαν, Ξόσα, αλλά και Γαλλικά και Πορτογαλικά.

Τα σχόλια στο Twitter πάντως ήταν πάρα πολλά προς τον επίσημο λογαριασμό της Σαρλίζ Θερόν. Κάποιος της έγραψε πως “δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς”, άλλος της έγραψε ‘’ας της πει κάποιος πως δεν τα μιλάμε μόνο 44 άνθρωποι’’ κτλ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ