Σαουδική Αραβία – Εκστρατεία από τις γυναίκες για να σταματήσουν την ανδρική κηδεμονία

Σε εξέλιξη βρίσκεται εκστρατεία των γυναικών στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να δοθεί τέλος στην κηδεμονία τους από τους άνδρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 14.000 υπογραφές και το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στην κυβέρνηση. Επίσης μέσα στο Σαββατοκύριακο το γραφείο του Βασιλιά δέχτηκε 2.500 τηλεγραφήματα από γυναίκες που δηλώνουν την στήριξή τους στο σχετικό αίτημα.

Οι γυναίκες προσπαθούν με αυτή την κίνηση να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, καθώς για να να πάνε στο πανεπιστήμιο, να εργαστούν, να καταφύγουν στην δικαιοσύνη, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αλλά, ακόμα και για να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο χρειάζονται την άδεια ενός αρσενικού μέλους της οικογένειάς τους. Ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα που θέλει να κάνει μια γυναίκα στη Σαουδική Αραβία πρέπει να δώσει την έγκρισή του ο σύζυγος, ο πατέρας ή ο αδελφός της, ενώ σε περίπτωση που είναι χήρα την «κηδεμονεύει» ο γιος της, αν βέβαια έχει.

Από τον Ιούλιο στο Twitter έκανε την εμφάνισή του στα αραβικά το hashtag με τίτλο: «οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θέλουν να απαλλαγούν από το σύστημα της κηδεμονίας». Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch έχει καταγράψει έκθεση για τα δικαιώματα των γυναικών στην χώρα και για την σχετική εκστρατεία.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην εκστρατεία για να υποστηρίξουν το δικαίωμα να είναι οι ίδιες οι κηδεμόνες του εαυτού τους, στήριξαν την καμπάνια τους με βίντεο, με σχόλια στο twitter και έφτιαξαν βραχιόλια που έγραφαν: «I Am My Own Guardian» (είμαι κηδεμόνας του εαυτού μου).

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι μερίδα γυναικών στη Σαουδική Αραβία αντιτίθενται στην εκστρατεία και δημιούργησε στο twitter το hashtag #TheGuardianshipIsForHerNotAgainstHer, στο οποίο υποστηρίζουν ότι η κηδεμονία από τους άνδρες λειτουργεί υπέρ των γυναικών…

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί για το σχετικό αίτημα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ