Σανγκάη: Οργή για τη λογοκρισία – Το ανατριχιαστικό βίντεο με κραυγές πολιτών που διαγράφηκε από το κινεζικό διαδίκτυο

Ατελέσφορο αποδεικνύεται το πέπλο μυστικότητας με το οποίο οι αρχές της Σανγκάης, προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού και να συγκαλύψουν την οργή των κατοίκων, για το αυστηρό lockdown,  την απάνθρωπη καταστολή, τα λάθη των αρχών να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να πάρουν τα κατάλληλα  μέτρα, αλλά και την αδυναμία τους σήμερα να παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Τελευταίο γεγονός,  η απόπειρα των αρχών να εξαλείψουν βίντεο που έγινε viral και παρουσιάζει τον αντίκτυπο του εγκλεισμού στη Σανγκάη στους κατοίκους της. Η λογοκρισία κατέβασε το βίντεο από το κινεζικό διαδίκτυο, προκαλώντας σύγχυση και οργή στους χρήστες του διαδικτύου, στο οποίο, όπως αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά, είναι στην ουσία αδύνατο να κρύψεις κάτι.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 12 νέους θανάτους και περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Σανγκάη.

Εκείνοι που κατέληξαν ήταν κατά μέσον όρο 88 ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σανγκάης. Όλοι είχαν υποκείμενα νοσήματα και κανένας τους δεν ήταν εμβολιασμένος. Οι τοπικές αρχές αποδίδουν αυτή τη νέα αύξηση κρουσμάτων κυρίως στον υπερπληθυσμό σε ορισμένα παλιά κτίρια κατοικιών, όπου οι κουζίνες και οι τουαλέτες είναι κοινές.

“Οι Φωνές του Απριλίου”

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Σανγκάης έχουν απομονωθεί από τις αρχές Απριλίου. Πολλοί δυσκολεύονται να προμηθευτούν φρέσκα προϊόντα και να επισκεφθούν έναν γιατρό. Το βίντεο διάρκειας έξι λεπτών με τίτλο “Οι Φωνές του Απριλίου” είναι ένα μοντάζ από φωνές κατοίκων που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια του lockdown με λήψεις από αέρος. Σε αυτό ακούγονται κάτοικοι να διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και για την σκληρή αντιμετώπισή τους από τις αρχές.
Ο δημιουργός του βίντεο έχει προσθέσει σε αυτές τις ασπρόμαυρες εικόνες, με χρονολογική σειρά, μια σειρά από ήχους από συνεντεύξεις Τύπου, από βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από τηλεφωνικές κλήσεις των κατοίκων.

Το βίντεο ξεκινά με τις φωνές πολιτικών να δηλώνουν, στην αρχή της επιδημίας τον Μάρτιο, ότι ένα σύντομο προληπτικό lockdown δεν θα ήταν σκόπιμο λόγω των οικονομικών του επιπτώσεων. Αυτός ο αρχικός δισταγμός οδήγησε στην έκρηξη του αριθμού των θετικών κρουσμάτων που τελικά πυροδότησε το σημερινό lockdown, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει πολλές εβδομάδες.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε μαζικά το βράδυ της Παρασκευής στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat. Όμως οι λογοκριτές κατάφεραν να σβήσουν κάθε ίχνος του μέσα σε λίγες ώρες. Επίσης σβήστηκαν όλες οι αναφορές σε αυτό από το μικρομπλόγκ Weibo, ωστόσο παρέμειναν κάποια σχόλια που επικρίνουν την λογοκρισία.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.