Σαλτριοβενάτωρ, ο κορυφαίος θηρευτής του πρώιμου Ιουρασικού

Απολιθώματα σαρκοφάγων δεινόσαυρων από την πρώιμη Ιουρασική περίοδο (200-175 εκατομμύρια χρόνια πριν) είναι σπάνια και τα περισσότερα αφορούν μικρόσωμα είδη. Ιταλοί επιστήμονες, ωστόσο, ανακάλυψαν πρόσφατα ένα νέο, γιγαντιαίο είδος θηριόποδου δεινόσαυρου που ξεπερνούσε τον ένα τόνο σε βάρος.

Ο Σαλτριοβενάτωρ (Saltriovenator zanellai) έζησε πριν από περίπου 198 εκατομμύρια χρόνια στην σημερινή Ιταλία και ήταν το μεγαλύτερο σαρκοβόρο της εποχής του. Σύμφωνα με τον Cristiano Dal Sasso, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Μιλάνου, το συγκεκριμένο είδος αποτελεί τον αρχαιότερο εκπρόσωπο των κερατοσαύριων και τον πρώτο ιουρασικό δεινόσαυρο που ανακαλύφθηκε στην Ιταλία.

Το εν λόγω αρπακτικό διέθετε ένα αμάλγαμα πρωτόγονων και εξελιγμένων ανατομικών χαρακτηριστικών που το καθιστούν ενδιάμεσο στην εξελικτική πορεία των μεγαλόσωμων σαρκοφάγων δεινόσαυρων. Στα κόκαλά του βρέθηκαν,επιπλέον, ίχνη από δαγκωματιές θαλάσσιων οργανισμών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κουφάρι του ζώου πρέπει να επέπλεε για αρκετό χρονικό διάστημα προτού βυθιστεί και απολιθωθεί.

Η ανακάλυψή του υποδεικνύει ότι η «κούρσα των εξοπλισμών» μεταξύ όλο και πιο μεγαλόσωμων φυτοφάγων και βαρύτερων σαρκοφάγων δεινόσαυρων ήταν σε πλήρη εξέλιξη πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: sciencedaily.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ