Σάλος στην Ουγγαρία: Απαγορεύουν την “προώθηση” της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους – Στο στόχαστρο τα “Φιλαράκια”

Κλιμακώνει την επίθεση κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, τη στιγμή που η χώρα υιοθετεί νόμο που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους, προκαλώντας την ανησυχία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η τροπολογία εγκρίθηκε με 157 “ναι”, ενώ η αντιπολίτευση μποϊκόταρε την ψηφοφορία, με την εξαίρεση της παράταξης της άκρας δεξιάς Jobbik, που υπερψήφισε την τροπολογία.

Στο κείμενο της τροπολογίας που στόχο έχει “την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών”, αναφέρεται πως “η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει τη σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και τη ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών”.

Πλέον, δεν θα επιτρέπονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα ή οι καταχωρήσεις των μεγάλων εταιρειών που αναφέρονται σε ομάδες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, όπως για παράδειγμα η διαφήμιση της Coca-Cola που περιλάμβανε ένα ζευγάρι ανδρών και είχε προκαλέσει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στην Ουγγαρία το 2019. Παρόμοια τακτική θα ακολουθηθεί για βιβλία, ταινίες, σειρές. Υπενθυμίζεται πως η συλλογή μύθων και θρύλων που αποδραματοποιούσαν την ομοφυλοφιλία, προκάλεσε την οργή του ουγγρικού καθεστώτος το 2020.

Παράλληλα, είναι επίσης πιθανόν να απαγορευθούν για τους κάτων των 18 ετών, σειρές όπως τα “Φιλαράκια” ή ταινίες όπως η “Μπρίτζετ Τζόουνς”, ο ” Χάρι Πότερ” ή ο “Μπίλι Έλιοτ”, που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το βράδυ της Δευτέρας, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης για να καταγγείλουν τη συνεχή προπαγάνδα της κυβέρνησης Όρμπαν κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Πηγή φωτό: AFP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ