Σάλος στη Βρετανία με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της “Sun” για το brexit

Η βρετανική εφημερίδα “The Sun” με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα κυκλοφόρησε με τον τίτλο: «Η βασίλισσα τάσσεται υπέρ του Brexit».

«Ο τίτλος δεν ανταποκρινόταν στο περιεχόμενο και ήταν σημαντικά παραπλανητικός», ανακοίνωσε σήμερα η ρυθμιστική αρχή για τον Τύπο, Independent Press Standards Organisation” – IPSO, αν και η εφημερίδα επέμεινε πως το ρεπορτάζ της ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Ο τίτλος περιείχε έναν σοβαρό και αστήρικτο ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο η βασίλισσα είχε παραβιάσει βασικά τις συνταγματικές υποχρεώσεις της στο πλαίσιο μιας ζωτικής σημαντικής εθνικής δημόσιας συζήτησης» πρόσθεσε η IPSO.

Τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ είχαν προσφύγει στην IPSO για το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 9 Μαρτίου, το οποίο, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε πως η βασίλισσα Ελισάβετ έχει καταστήσει σαφή την αντίθεσή της στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι Βρετανοί θα ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου σε ένα δημοψήφισμα για το αν η χώρα τους πρέπει να μείνει ή να φύγει από την ΕΕ, και ένας υπαινιγμός ότι η δημοφιλής βασίλισσα τάσσεται υπέρ της εξόδου θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη δημόσια συζήτηση.

Βάσει του συνταγματικού της ρόλου, η 90χρονη βασίλισσα πρέπει να παραμένει πολιτικά ουδέτερη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της 64χρονης βασιλείας της έχει επιμελώς αποφύγει να δημοσιοποιηθούν οι απόψεις της.

Η Sun δημοσίευσε τον τίτλο «Η IPSO κατά του τίτλου της Sun για τη βασίλισσα» στη βάση του πρωτοσέλιδού της σήμερα, καθώς και ένα άρθρο στο κάτω μέρος της δεύτερης σελίδας όπου αναφέρει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και την απόφαση της IPSO.

«Είναι η βασίλισσα υπέρ του Brexit; Είμαστε βέβαιοι ότι είναι», ανέφερε το κύριο άρθρο.

«Έχοντας αφιερώσει τη ζωή της στη Βρετανία, πιστεύουμε πως (οι απόψεις της) είναι ιδιαίτερα έντονες σχετικά με τη διάβρωση της κυριαρχίας μας από την ΕΕ.

“Μια εφημερίδα δεν θα ήταν εφημερίδα αν ήταν ενήμερη για αυτές τις απόψεις, που τόσο σαφώς ενδιαφέρουν το κοινό, και δεν τις δημοσίευε”.

Το παλάτι είχε προβάλει το επιχείρημα ότι ο τίτλος έδινε την εντύπωση πως η βασίλισσα υποστηρίζει το στρατόπεδο της «εξόδου» στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται ενόψει του δημοψηφίσματος, άποψη την οποία χαρακτήρισε παραπλανητική και διαστρεβλωμένη.

Η εφημερίδα ανέφερε πως είναι ανοησία το να ειπωθεί ότι η βασίλισσα κρατάει πάντα τις σκέψεις της για τον εαυτό της, παραθέτοντας κάποιες παρατηρήσεις για κινέζους αξιωματούχους τους οποίους είχε χαρακτηρίσει «πολύ αγενείς» στη διάρκεια ιδιωτικής συνομιλίας που κατέγραψαν οι κάμερες την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Δείτε επίσης:

Ο Βαρουφάκης μπαίνει στη μάχη κατά του Brexit

Λαγκάρντ: “Πολύ κακό έως πάρα πολύ κακό” το πλήγμα ενός Brexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ