Σάλος με συνεργάτη του Μακρόν που, ντυμένος αστυνομικός, ξυλοκόπησε διαδηλωτή – ΒΙΝΤΕΟ

Της Μαρίας Δεναξά

Πλήθος αντιδράσεων προκαλεί τις τελευταίες ώρες στη Γαλλία, βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Monde στην ιστοσελίδα της, όπου διακρίνεται ο Αλεξάντρ Μπεναλά, στενός συνεργάτης του Εμμανουέλ Μακρόν, με το κράνος και τα διακριτικά της αστυνομίας, να χτυπά άγρια διαδηλωτή, στο περιθώριο των διαδηλώσεων της 1ης Μαίου στο Παρίσι. Ο Μπεναλά ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του Εμμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στη συνέχεια διορίστηκε στο Ελιζέ με την ίδια ιδιότητα και συνοδεύει τον Γάλλο πρόεδρο σε όλες του τις μετακινήσεις.. «Ο επικεφαλής του γραφείου του Γάλλου προέδρου ενημερώθηκε για το περιστατικό κι όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ, έθεσε σε διαθεσιμότητα 15 ημερών τον συνεργάτη του Μακρόν, ο οποίος επανήλθε στα καθήκοντα του», αναφέρει η Le Monde. Την 1η Μαίου μια ομάδα διαδηλωτών βρέθηκε στην πλατεία Contrescrape, στο 4ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων CRS που ήταν στην οδό Mouffetard, επενέβησαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση παρόλο που κόσμος βιντεοσκοπούσε το περιστατικό. Βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση πολύ γρήγορα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, όπως αυτό που δημοσίευσε η Le Monde. Σε ένα από τα βίντεο, διακρίνεται ο στενός συνεργάτης του Εμμανουέλ Μακρόν. Φοράει κράνος της αστυνομίας, λευκό μπλουζάκι, ένα μαύρο μπουφάν και απομακρύνει μια γυναίκα.Στη συνέχεια επανέρχεται. Πλησιάζει μια ομάδα αστυνομικών που βρίσκεται γύρω από έναν διαδηλωτή, τον οποίο οι άνδρες της αστυνομίας έχουν ακινητοποιήσει. Όμως ο Αλεξάντρ Μπεναλά, αρπάζει τον διαδηλωτή από τον λαιμό και τον χτυπάει πολλές φορές. «Σταμάτα» ακούγεται στο βίντεο. Ο Μπεναλά μετά από κάποια λεπτά σταματά να χτυπά τον άνδρα που παραμένει πεσμένος στο έδαφος. Απομακρύνεται από το μέρος, όταν το άτομο που τραβάει το βίντεο φωνάζει «Κοιτάξτε τον χτύπησε κατάχαμα». Ο συνεργάτης του Μακρόν δεν θέλησε να σχολιάσει το περιστατικό, ωστόσο ο Patrick Strzoda υπεύθυνος του προεδρικού γραφείου στο Ελιζέ, επιβεβαίωσε πως πρόκειται για τον Αλεξάντρ Μπεναλά. «Με είχε ειδοποιήσει δυο μέρες νωρίτερα ότι επιθυμούσε να πάρει μέρος σε μια επιχείρηση της αστυνομίας για να δει πώς διαχειρίζονται οι αρχές μια μεγάλη διαδήλωση. Μου ζήτησε την άδεια μου, του την έδωσα, αλλά διευκρινίζοντας πως θα ήταν μόνο για να παρακολουθήσει», εξήγησε στη Le Monde, ο Strzoda.

Ωστόσο την επόμενη μέρα τον ενημέρωσαν πως ο Μπεναλά είχε πάρει μέρος στις επιχειρήσεις της αστυνομίας. «Είδα τα βίντεο, τον κάλεσα την ίδια μέρα και του ζήτησα αν ήταν εκείνος» δηλώνει ο υπεύθυνος του γραφείου του Μακρόν.Ο Μπεναλά παραδέχθηκε πως ήταν αυτός στα βίντεο. Στη συνέχεια ενημερώθηκε ο Μακρόν που απουσίαζε στην Αυστραλία. Κατόπιν συνεννοήσεως με τον Γάλλο πρόεδρος ο υπεύθυνος ασφαλείας του Μακρόν τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τις 4-19 Μαίου για ανάρμοστη συμπεριφορά και σήμερα έχει επανέλθει στα καθήκοντα του. Το βίντεο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να μιλούν για σκάνδαλο και να ζητούν την παραίτηση και παραδειγματική τιμωρία του Μπεναλά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ